KREŠIMIR AČKAR, gradonačelnik Velike Gorice: Proračun je prvenstveno izraz i potreba naših građana

Gradonačelnik Krešimir Ačkar, predstavio proračun za 2022.

Za sutra je najavljena sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice na kojoj će vijećnici između ostaloga raspravljati i o proračunu za 2022.. Proračun za sljedeću godinu predložen je od strane gradonačelnika Krešimira Ačkara u iznosu nešto većem od 633,5 milijuna kuna. Predloženi proračun veći je od proračuna za 2021., a povećanje se primarno odnosi na povećanje sredstava za asfaltiranje prometnica i uređenje prometne infrastrukture.

-Ovaj prijedlog proračuna prvenstveno je izraz i potreba naših građana- istaknuo je na konferenciji gradonačelnik Krešimir Ačkar, predstavljajući proračun.

-Ako bi trebalo naglasiti jednu značajku proračuna, to bi bilo asfaltiranje prometnica, gdje će se izdvojiti rekordnih gotov 100 milijuna kuna. To je najveći iznos u povijesti Grada namijenjen za ovu svrhu. Uređuju se prometnice u projektu Aglomeracije, gradimo nogostupe i poboljšavamo prometnu sigurnost. Grade se i prometnice koje donose nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta- naglasio je Ačkar.

Za predškolski odgoj 75, a za školstvo 138 milijuna kuna

Proračunom su predviđena i sredstva za izgradnju vrtića i povećanje vrtićkih kapaciteta.

-Za rekonstrukciju i gradnju Dječjeg vrtića Žirek u Koprivničkoj ulici predviđeno je 9,2 milijuna kuna. Sljedeće godine bit će gotovi i radovi na vrtiću u Maloj Buni. Želimo osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete, a tijekom 2022. na Vijeće planiramo uputiti Odluku o nižim cijenama vrtića- kazao je Ačkar te istaknuo kako je za predškolski odgoj planirano više od 75 milijuna kuna, a za školstvo 138 milijuna kuna.

-Nastavljamo sa stipendiranjem učenika i studenata. I dalje ćemo za sve srednjoškolce osigurati jednokratnu financijsku potporu. Nastavlja se i projekt osiguravanja asistenata u nastavi, kao i besplatnih radnih bilježnica za sve osnovnoškolce- ističe Ačkar.

Značajna sredstva previđena su i za sanaciju šteta nastalih od prošlogodišnjih potresa, pa je tako u planu za sljedeću godinu obnova Područne škole Dubranec za što je predviđeno nešto više od 6 milijuna kuna. Sa 700 tisuća kuna financirat će se obnova dvorca Lukavec grada, dok je školska sportska dvorana Osnovne škole Eugen Kumičić već obnovljena.

Iz EU fondova predviđeno 27,5 milijuna kuna

-Za programske aktivnosti Mjesnih odbora i Gradskih četvrti predviđeno je 2,5 milijuna kuna. Za male komunalne akcije planirano je 5,5 milijuna kuna. Povećavamo većinu stavki namijenjenih socijalnim davanjima, a proračunom osiguravamo i funkcioniranje svih gradskih zajednica. Za subvencioniranje javnog gradskog prijevoza predviđeno je 35 milijuna kuna- rekao je gradonačelnik, poručivši kako je u proračunu i cijeli niz projekata koji se financiraju iz Europske unije.

-Najveći takav projekt je onaj Poduzetničkog inkubatora za koji je planirano više od 14 milijuna kuna. Tu je i 5,6 milijuna kuna namijenjenih poboljšanju biciklističke infrastrukture. Iz EU Fondova planirano je ukupno 27,5 milijuna kuna- naglasio je Ačkar, rekavši kako se u planiranju proračuna vodilo brigu o svim skupinama društva i njihovim potrebama.

-Uskrnica i božićnica planirana je u najvećem iznosu u Republici Hrvatskoj i tijekom 2022.- za kraj je poručio gradonačelnik Krešimir Ačkar.