Krapina slavi Dan Grada

Krapina obilježava 830 godina od prvog spomena, rođendan gradu čestitao i premijer Plenković

U povodu Dana grada Krapine i Župe sv. Nikole biskupa održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, a premijer Plenković na svečanosti je istaknuo da je Vlada privržena politici ravnomjernog regionalnog razvoja
Predsjednik HDZ-a i Vlade RH nazočio je obilježavanju 33. obljetnice osnutka HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji Zeljko Hladika/PIXSELL

U povodu Dana grada Krapine, Župe sv. Nikole biskupa i obilježavanja 830 godina od prvog spominjanja Krapine, u srijedu je održana svečana sjednica Gradskog vijeća, a premijer Plenković na svečanosti je istaknuo da je Vlada privržena politici ravnomjernog regionalnog razvoja.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović naveo je nekoliko najznačajnijih ulaganja i projekata koji su odrađeni ili su u tijeku, odnosno u fazi pripreme.

-Značajan iskorak u odnosu na druge napravljen je projektom brzog Interneta, vrijednog 60 milijuna kuna te financiranog sredstvima EU fondova i Hrvatskog Telekoma. Kroz Fond solidarnosti ove smo godine realizirali projekte u vrijednosti od oko 3,5 milijuna eura, od čega su 3,2 milijuna bespovratna sredstva- rekao je Gregurović.

Jedan od ljepših rođendanskih darova za Dan grada je najava predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da će se graditi četiri nova veteranska centra na razini hotela s četiri zvjezdice, od kojih je jedan upravo u Krapini, dodao je gradonačelnik.

Gregurović je istaknuo da će se s Ministarstvom regionalnog razvoja potpisati ugovor za ITU mehanizam, pri čemu je za Grad Krapinu osigurano 13,5 milijuna eura.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader koji je pohvalio rad gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i svih koji vode Krapinu.

-Kad sam Zorana Gregurovića upoznao prije 15 godina, bio je predsjednik DVD-a, vidio sam da se radi o ambicioznom predsjedniku i rekao sam mu da će daleko stići. Iz ovih rezultata i podataka koji su prezentirani ovdje, vidi se da se u Krapini radi na svakom koraku i da možete biti ponosni- poručio je Sanader.

Premijer Plenković rekao je na svečanoj sjednici da je Vlada privržena politici ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske i stvaranju jednakih šansi diljem domovine. Dodao je kako je Vlada učinila sve da se projekti realiziraju na najbolji mogući način, u okvirima financijskih mogućnosti u kojima se nalazi Hrvatska.

Plenković: Politika Vlade ravnomjerni regionalni razvoj

Od gradonačelnika Gregurovića čuo je da u Krapini koja ima nešto više od 13 tisuća stanovnika, radi njih više od 5.500, a nezaposleno je oko 200 ljudi.

-To govori ključnu poruku koju često ističemo i na nacionalnoj razini. Prije otprilike sedam godina je omjer onih koji rade i onih koji ne rade, bio šest zaposlenih i jedan nezaposleni, a danas je taj omjer 16 prema jedan u Hrvatskoj, a vi ste tu, čini mi se, čak i bolji. To govori da je ukupna situacija i kontekst u kojem se zemlja nalazi danas, na pragu 2024., takav da smo realizirali nekoliko ključnih strateških ciljeva države- rekao je Plenković.

Naglasio je da su ulazak u eurozonu te europski stabilizacijski mehanizam Hrvatsku učinili financijski i ekonomski snažnijom i stabilnijom zemljom.

-Kada to stavimo u kontekst podataka o gospodarskom rastu, osobito ovaj recentni podatak od 2,8 posto u trećem kvartalu, što potvrđuje trend onih projekcija koje Vlada i Ministarstvo financija drže, a to je da će rast u ovoj godini također biti 2,8 posto, gdje se rapidno smanjuje udio javnoga duga u BDP-u, ove godine će biti na 60,7 posto, a sljedećih nekoliko godina idemo prema 55 posto, što su itekako dobri rezultati- kazao je Plenković.
Kada se spomenu realizacija strateškog projekta LNG Terminala na Krku, Pelješkog mosta, druge cijevi tunela Učka, koridora 5C, investicija u prometne infrastrukture diljem Hrvatske, pa i važna dionica brza Varaždin- Ivanec- Krapina, može se reći da se u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije stavljaju pred sam kraj sve bitne investicije, koje će omogućiti jednaki razvoj i jednake šanse za sve u Hrvatskoj, bez obzira gdje živjeli, rekao je premijer Plenković.

Nagrada za životno djelo pedijatrici Nevenki Radak

Poruka koja mi se čini važnom u razdoblju koje je pred nama, je da nastavimo u ovoj sinergiji suradnje s Gradom Krapinom, naravno i s Krapinsko-zagorskom županijom, dodao je.

-Brojni projekti, pa i oni koje ste kandidirali za različite natječaje, prilika je da ovaj razvoj hrvatskoga sjevera kroz projekt Sjever, kroz druge aktivnosti ministarstava, u svim mogućim aspektima bude jednako uspješan, kao što je to bilo i do sada- zaključio je Plenković.

Na svečanoj su sjednici uručena i priznanja i nagrade Grada Krapine, a nagrada za životno djelo uručena je pedijatrici Nevenki Radak, za izniman doprinos unapređenju zdravstvene skrbi djece.

Događanja
Regija