Županijska skupština Zagrebačke županije

Kožić zadovoljan izvršenjem proračuna: Imamo stabilnost i mogućnost da pomognemo

Usvojen prijedlog izvještaja o izvršenju proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja
378244297_1359109705039596_4810447303628096484_n

Na 11. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije usvojen je prijedlog izvještaja o izvršenju proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja.

– Mogu reći da smo izvršenjem izuzetno zadovoljni. Prihodi su na razini 53 milijuna eura, a to je 20 posto više nego u 2022. godini. Troškovi su na razini 28 milijuna i 771 tisuća, što je u odnosu na lani povećanje od 25,87 posto, rekao je tom prilikom župan Stjepan Kožić.

Kožić je ovogodišnji proračun ocijenio “dosta dobrim” jer u odnosu na ukupne prihode daje mogućnost da se provedu svi planirani programi i projekti.

– Imamo stabilnost i mogućnost da, prije svega našim poduzetnicima, poljoprivrednicima i udrugama, pripomognemo u visini i obujmu kako je to proračunom zacrtano za ovu godinu.

U radu Županijske uprave posebna se pozornost posvećuje pripremi projekata za Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Prošlim rebalansom tako su, podsjeća Kožić, osigurana dodatna sredstva za izradu projektne dokumentacije.

– Radimo to na razini ukupnog broja škola, a to je 31 projekt. Projekte ne možete napraviti od danas do sutra, to je u tijeku i siguran sam da ćemo to riješiti i imati još kvalitetnije obrazovanje s obzirom na strukturu školskog prostora i svega što bi omogućilo cjelodnevnu nastavu.

Zagrebačka županija provodi još niz drugih projekata koji se financiraju bespovratnim sredstavima iz europskih i državnih izvora.

– Jedan od značajnijih projekata, a prva mu je faza pri kraju, svakako je Regionalni centar kompetentnosti. Riječ je o projektu čija se realizacija odnosi na tri škole i smatram da takvih programa zasad nema u državi. Nadam se da ćemo nastaviti razgovarati o budućim fazama što bi značilo program realizacije za koji bi se Zakon o obrazovanju morao uskladiti s onime što činimo u Zagrebačkoj županiji.

O svemu što se radi u Zagrebačkoj županiji moglo bi se dugo govoriti, mišljenja je Kožić.

– Uvjeren sam da nemamo posebnih problema u Zagrebačkoj županiji. Možda je to razlog stabilnosti koje imamo u političkom smislu. Kada toga nema, onda sve ono što kanite i planirate nije lako realizirati. Kod nas nema takvih problema, smatram da ćemo sve ono što smo si zacrtali i donijela Županijska skupština, na koncu realizirati, zaključio je župan kojem je u nastavku sjednice usvojeno i izvješće o radu za razdoblje od siječnja do lipnja.

Politika
Zagrebačka županija