KORONAVIRUS: Aktualna epidemiološka situacija

Hrvatska zbraja novooboljele

Zeljko Lukunić/PIXSELL

SREDIŠNJA HRVATSKA 

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 350 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, trenutno je 5016 aktivnih slučajeva zaraze u toj županiji, a samoizolacije je propisana učenicima 20 razreda osnovnih škola. Najviše novooboljelih je u gradovima, u Velikoj Gorici 73, slijedi Zaprešić sa 61 slučajem, a 44 ih je u Dugom Selu. Nadalje, Samobor bilježi 36 novooboljelih, 23 Ivanić-Grad, 19 Vrbovec, 18 Sveti Ivan Zelina, 13 Sveta Nedelja te četiri Jastrebarsko.

U Zagrebu je zabilježeno 389 novih slučajeva zaraze, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je 156 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 37 osoba s područja Siska, 36 iz Petrinje, 31 iz Kutine, 18 iz Popovače, osam osoba s područja Gline, sedam iz Novske, četiri iz Lipovljana, tri iz Velike Ludije, po dvije osobe iz Dvora, Sunje, Lekenika i Martinske Vesi, te po jedna osoba iz Hrvatske Kostajnice, Gvozda, Topuskog i Jasenovca.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 146 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri su osobe umrle. Najviše novozaraženih, njih 94, je iz Bjelovara, 19 iz Čazme, šest  s područja Kapele, pet  je s područja općine Veliko Trojstvo, četiri iz Hercegovca, po troje su s područja gradova Garešnica i Grubišno Polje te općine Ivanska, po dvoje iz općina Dežanovac, Zrinski Topolovac i Rovišće, a po jedna novooboljela osoba s područja je općina Severin, Nova Rača i Štefanje.

Novih 37 slučajeva zaraze zabilježeno je u nedjelju na koprivničko-križevačkom području, gdje su umrle tri zaražene osobe.

U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je pet osoba. Od 86 novooboljelih 16 ih je iz ustanove u sustavu socijalne skrbi, 48 z Ogulina, 16 iz Josipdola, 14 iz Karlovca, dvije iz Cetingrada, te po jedna iz Duge Rese, Slunja, Draganića, Generalskog Stola, Plaškog i Barilovića.

SLAVONIJA 

U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je 129 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica zaraze umrlo sedam osoba. Najviše novopozitivnih, njih 51 zabilježeno je na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (51), a slijede gradska područja Našica s 18 i  Valpova s 10 novih slučajeva, dok ostala mjesta imaju manji broj novoboljelih, priopćili su iz Stožera.

U Brodsko-posavskoj županiji potvrđeno je 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom te dvoje umrlih u dobi od 58 i 78 godina, dok su u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji evidentirana 34 novozaražena, izvijestili su tamošnji stožeri civilne zaštite.

Na području Virovitičko-podravske županije 36 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je jedna žena u dobi od 65 godina koja je imala brojne druge komorbiditete. U Virovitici je deset novooboljelih, Pitomači devet, Slatini i Špišić Bukovici po tri, Suhopolju i Novoj Bukovica po dva te Čađavici, Zdencima i Orahovici po jedan. Za osam novozaraženih nije utvrđeno odakle dolaze.

ISTRA I PRIMORJE

U Istri je potvrđeno novih 79 slučajeva zaraze koronavirusom, a u pulskoj je bolnici umrla 88-godišnja covid pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite.

U Primorsko-goranskoj županiji 482 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe.

U Ličko-senjskoj županiji 52 su novooboljele osobe od covida-19, a 46 osoba je izliječeno. U Gospiću je 14 novooboljelih, u Senju 13, Otočcu devet, Korenici šest, tri u Udbini, po dvije u Perušiću i Donjem Lapcu, a po jednu novooboljelu osobu imaju i Novalja, Vrhovine i Lovinac.

DALMACIJA 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 278 obrađenih uzoraka, dok je 61 osoba izliječena. Zaraženo je 20 osoba iz Dubrovnika, sedam iz Župe dubrovačke, tri iz Konavala, dvije iz Slivnog te po jedna iz Blata, Korčule, Metkovića i Zažablja.

Na području Zadarske županije potvrđeno je 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica covida-19 i prijašnjih kroničnih bolesti umrla su dva muškarca u dobi od 70 i 71 godinu. Među novooboljelima u Zadru ih je 46, u Obrovcu petero, po četvero u Benkovcu i Sv. Filipu i Jakovu, po troje u Bibinjama, Poličniku i Ražancu, po dvije osobe potvrđene su u Gračacu, Ninu, Novigradu, Pakoštanima, Pašmanu, Posedarju, Salima i Sukošanu te po jedna osoba u Biogradu, Kalima, Pagu, Privlaci, Starigradu i Škabrnji.

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 871 obrađenog testa 428 ih je pozitivno na covid infekciju, a devet osoba je umrlo. Među novooboljelima 183 je iz Splita, 34 iz Sinja, 31 iz Kaštela,  27 iz Omiša te 20 iz Solina. Iz Makarske je 14 novooboljelih, iz Trilja 13, iz Imotskog devet, iz Trogira osam, iz Gradca sedam, a po šest iz Dugopolja i Otoke,  po pet iz Klisa i Muća,  po četiri iz Dicma i Dugog Rata, po tri iz Hvara,  Okruga,  Podbablja,  Podstrane,  Runovića i Ciste Provo, po dvije iz  Komiže, Vrlike, Marine, Prološca i Šolte, te po jedna osoba iz Starog Grada, Supetra, Vrgorca, Brela, Jelse, Milne, Podgore, Prgometa, Pučišća, Segeta, Selca, Sućuraja, Šestanovca, Zagvozda i Zmijavaca.

SJEVERNA HRVATSKA 

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 157 novih slučajeva zaraze  koronavirusom, a pet je osoba umrlo. Najviše novozaraženih, 19, je s područja općine Sveti Križ Začretje. Dvoznamenksati porast broja zaraženih, po 10, imaju grad Zabok i općina Marija Bistrica.

Novih 157 slučajeva zaraze, a tri umrle osobe su umrle potvrđeno je u Međimurskoj županiji, gdje je osnovan posebni bolničkog Covid centra za palijativnu skrb. Od jučer se oporavilo 248 osoba pa su u toj županiji trenutno aktivna 1633 slučaja, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

U Varaždinskoj županiji evidentirana su 182 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo je pet osoba, a broj novozaraženih unutar 14 dana na 100.000 stanovnika, nakon 16 dana, spustio se ispod 2000. S nova 182 slučaja Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana ima 1584 nova slučaja, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je 950.