Komisija na Rebru odlučila u korist Mirele Čavajde

Ponovljeni magnet mozga djeteta pokazao je nove značajno promijenjene okolnosti te je na osnovu toga komisija procijenila da su ispunjeni medicinski zakonski preduvjeti za prekid trudnoće
trudnoća

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odlučila da Mirela Čavajda može obaviti prekid trudnoće i javiti se u neku od zagrebačkih bolnica.

Beroš je rekao kako je ponovljeni magnet mozga djeteta pokazao nove značajno promijenjene okolnosti te je na osnovu toga komisija procijenila da su ispunjeni medicinski zakonski preduvjeti za prekid trudnoće.

Beroš je rekao da se Čavajda može obratiti u neku od kliničkih bolnica kako bi se dogovorila sa stručnjacima. Ako se takvi zahvati u Hrvatskoj ne obavljaju, postignuti su uvjeti za plaćanje takvog zahvata u inozemstvu.

Čavajda je čekala nalaz drugostupanjske komisije KBC-a Zagreb, a prethodno je drugostupanjska komisija u Sloveniji potvrdila da su ispunjeni svi uvjeti za prekid trudnoće i njezin su zahtjev odobrili.

Čavajdi su prethodno liječnici u četiri zagrebačke bolnice odbili izvršiti prekid trudnoće u 26 tjednu nakon što je njezinoj bebi otkriven progresivni karcinom s neizvjesnim ishodom. Potom je istupila u javnost, a njezin je slučaj izazvao burne reakcije te ponovno potaknuo pitanje dostupnosti pobačaja u hrvatskim bolnicama.

U Hrvatskoj bi taj zahvat mogla obaviti besplatno, preko HZZO-a, dok u Sloveniji za to treba izdvojiti 5.000 eura.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo