Kolumna Pavao Škoko Gavranović-Zagreb srce Hrvatske

U Zagrebu, srcu Hrvatske, ne nedostaje puno toga. Lijepo je ovdje, znate kod nas je velika većina cesta asfaltirana, ima tu i tamo koja rupa, ali Bože moj nije se moglo bolje izgraditi cestu. Imamo i lijep gradski proračun, lani je bio samo 300 milijuna kuna u minusu, a ove možda malo manje. Vidite, milijarda eura, koliko otprilike iznosi godišnji gradski proračun, naprosto nekima nije dosta.

Možda bi minus bio manji kada bi se više sredstava povlačilo iz EU fondova, ali znaju to naši gradski oci. Napravili su nam novi ured, novi gradski ured, samo za povlačenje EU sredstava. Super rekli bi? Pa naravno da je super, lani su povukli nešto manje sredstava nego li je ukupni trošak za njihove plaće i ured. Skoro su sebe isplatili, a dug? Dug ćemo valjda ove godine smanjiti.

Bilo bi to lijepo, kada bi Zagreb svoju milijardu eura godišnje znao malo bolje rasporediti. Kako bi mu pomogli oko toga mi vrli žitelji grada na Savi spremno plaćamo najviši prirez u državi. To nama i nije neki problem, znate Zagreb je u prošloj godini povećao svoju ukupnu populaciju, što priznat ćemo je dobar trend. Drago mi je zbog toga, sada će malo više ljudi uplaćivati u proračun pa će rupa biti manja.

No, bez brige, nitko lovu ne troši kao ZET. Iako je Zagrebački holding, navodno, u plusu u ovoj godini. Naime, podružnica o kojoj svi ovisimo, ZET, je i ove godine startala sjajno. Ništa neuobičajeno za njih, u prvih 6 mjeseci nagomilali su oko 54 milijuna kuna minusa. Možemo s relativnom sigurnošću reći da bi taj iznos do kraja godine mogao iznositi oko 100 milijuna kuna. Zamijetite kako samo jedna tvrtka generira minusa u visi jedne trećine ukupnog manjka kuna u gradskom proračunu.

Bez ZET-a i javnog prijevoza općenito ne možemo. Svi kupujemo pokaze, karte i naravno plaćamo prireze, jer Grad svake godine daje zetu par sto milijuna kuna kao subvenciju za naše karte. Rekli bi neki Grad je velikodušan, ali ustvari smo sve to mi platili kroz prirez.

Vidite da u Zagrebu ne nedostaje puno toga. Proračun je golem, javni prijevoz funkcionira, trava je pokošena i minusi su tu negdje. Upravljanje Gradom nikada nije izgledalo ovako bajno. Možda će nas u budućnosti Grad obradovati s još nečim, možda žičarom….a možda i ne.