Uljanik nemamo, F16-ice imamo, a koštaju nas isto

Zašto bi Vlada trebala glatko odbiti i nazad u škver poslati svaku upravu Uljanika? Vrlo jednostavno, preskupi su. Činjenica je da radnici Uljanika ne žive od svog rada. Oni žive, njima su plaće isplaćene, od mene, tebe i svih nas koji plaćamo poreze u RH. Da nije mene i tebe ne bi bilo Uljanika. To je istina, koliko god bila surova, ali kada im se u jednoj godini pokloni, iz aviona baci, 4,5 milijardi kuna jamstava za brodove i kredite onda to nije tvornica, to nije škver, to je rupa bez dna.

Gostujući u Nedjeljom u 2 politički analitičar Aleksandar Musić je savršeno konstatirao da su Uljanik, Petrokemija i slične ‘tvrtke’ tumori na zdravom gospodarskom tkivu Republike Hrvatske. Koliko je to istina govori nam i činjenica da je Uljanik u jednoj godini pojeo suficit cijele Republike Hrvatske iz 2017.

Često nadri ljevičari ili salonski ljevičari vole plakati kada se za vojsku iz proračun izdvoji i lipa više. Kamoli kada joj se za nabavku eskadrile borbenih zrakoplova osigura 500 milijuna eura, približno 3,8 milijardi kuna. No, kada se za rupu bez dna tzv. Uljanik osigura značajno više od tog iznosa svi šute.

Dajte taj novac u obrazovanje? Zašto niste rekli da Uljanik nije zaslužio tu silnu lovu i da bi bilo bolje da smo ju uložili u obrazovanje, vrtiće, dječje doplatke… Nemojte se čuditi kada vas se naziva salonski ljevičarima, vama je socijaldemokracija pljuckanje po HDZ-u, a vidimo koliko vas je to daleko dovelo dragi ljevičari. Skoro ste treća opcija u Hrvatskoj, a do toga ste se sami doveli.

No, sada ću ja malo govoriti kao ljevičar. Za izgradnju nove škole i Ivanji Reci će se izdvojiti približno 90 milijuna kuna, ona predstavlja jednu od skupljih škola koje se trenutno grade. Znači za jednu godinu (ne)poslovanja Uljanika mogli smo izgraditi 50 škola. Za izgraditi vrtić treba nešto manje sredstava nego za školu, njih bi mogli izgraditi oko 80. Dječji doplatak iznosi 300 kuna za one najpotrebitije, takvih dječjih doplataka mogli bi isplatiti 15 milijuna (15 000 000).

U svakom slučaju, ne podržavam retoriku neosnovanih usporedbi koju baštine salonski ljevičari. Ako je Hrvatska kao država preuzela ulogu obrane onda mora pronaći načina na koji će ju financirati, ako je preuzela na sebe osiguravanje nužne infrastrukture (obrazovne, bolničke, pometene i td.) onda mora pronaći načina na koji će ju učiniti jednako dostupnom svim svojim građankama i građanima. Pošto su brodogradilišta privatizirana, a mi smo se odlučili maknuti iz planske ekonomije, onda Republika Hrvatska nema nikakvu obvezu plaćati plaće brodograditeljima.

Za sve nas je bolje da svaki ovakav Uljanik propadne. Žao mi je radnika, vjerujem da tamo postoje oni koji su doista stručni, koji svoj posao i karijeru grade godinama, koji bi će se nakon propasti Uljanika i zaposliti u sličnim industrijama, ali ne podržavam parazitiranje. Skoro je sigurno da budućnost radnika Uljanika nije u Uljaniku.