Kolar proglasio nepogodu za gradove Klanjec i Oroslavje te tri općine

Nakon olujnog nevremena i tuče koji su Krapinsko-zagorsku županiju pogodili 2. lipnja, župan Željko Kolar u ponedjeljak je proglasio prirodnu nepogodu za gradove Klanjec i Oroslavje te općine Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće

Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Župan Kolar na konferenciji za novinare na poljoprivrednoj parceli OPG-a Cesarec u Oroslavju podsjetio je na već ranije proglašenu prirodnu nepogodu za Općinu Hum na Sutli zbog tuče 25. svibnja.

-Imamo i prve procjene štete koje smo dobili sa zahtjevima za proglašenje. One ukupno za dva grada i tri općine iznose 29,3 milijuna kuna, odnosno još prošlog tjedna s proglašenjem nepogode za Općinu Hum na Sutli, gdje je procijenjena vrijednost 2,5 milijuna kuna, ukupno 31,8 milijuna kuna- rekao je Kolar.

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić kazao je da imaju sreću što nije pogođen cijeli grad. Prve procjene su 3,1 milijun kuna štete u Oroslavju. Najteže je prošao Kumrovec s 11,45 milijuna kuna štete.

Župan Kolar očekuje pomoć Vlade.

-Sukladno razgovoru s premijerom Plenkovićem i ministricom Vučković koja je u petak bila na stradalim područjima, očekujem da Vlada Republike Hrvatske donese odluku o pomoći za stradala područja s programom mjera koji ćemo mi unutar dva mjeseca obraditi i realizirati, da ljudi dobiju pravičnu naknadu- rekao je Kolar.

OPG Cesarec je nedavni pobjednik Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe-Adria, a sada na četiri hektara ima stopostotnu štetu.

-Problem poljoprivrede u Zagorju je rascjepkanost parcela. Sad je to dobro došlo kaj nam je stradalo samo nekih četiri hektara. Obrađujemo više od 50 hektara i srećom nije sve otišlo- kazao je Mladen Cesarec.

Vlasnik OPG-a je naglasio da će morati nanovo sijati buču, za što je upravo zadnji rok, te da hitno mora osigurati novac.

Župan Željko Kolar ponudio je moguće rješenje.

-Mi ne možemo posuđivati novac. Međutim, mi ćemo sutra pozvati sve tvrtke koje rade na području županije, a imaju sadnice i repromaterijal, da ga daju onim poljoprivrednicima koji su pogođeni elementarnom nepogodom na poček od 60 dana, a mi ćemo garantirati tu isplatu- najavio je Kolar.

Krapinsko-zagorski župan ponovo je postavio pitanje protugradne obrane.

-Ako ne postoje znanstveni dokazi da obrana s raketama djeluje, postoje li znanstveni dokazi da ne djeluje- upitao je Kolar.

Predložio je da se pola područja sjevera Hrvatske određeno vrijeme brani raketa, a pola ne, te da se potom usporede razlike u šteti na poljoprivrednim nasadima.

-Ili idemo vidjeti koliko smo novca do sada ulagali u obranu od tuče, ajmo to puta dva uložiti u zaštitne mreže i pomagala uz subvencioniranje osiguravanja- poručio je Kolar iz Oroslavja.