Koalicijski partneri podržali sankcije protiv Rusije i slanje pomoći Ukrajini

Planira se i osnivanje međuresornog povjerenstava za prihvat izbjeglica

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj izjavio je da su koalicijski partneri na sastanku u Banskim dvorima dali potporu Vladi u vezi sankcija Rusiji i slanja pomoći Ukrajini.

– Premijer je koalicijske partnere izvijestio o planovima Vlade vezao za sankcije prema Rusiji i dobio je njihovu potporu, izjavio je nakon sastanka Čuraj novinarima.

Što se tiče pitanja slanja pomoći Ukrajini, humanitarne i druge vrste, to će biti tema zatvorenog dijela sjednice Vlade, dodao je Čuraj ne otkrivajući što će točno Hrvatska slati u Ukrajinu.

– Poslat ćemo sve što su oni tražili, a što je u našoj mogućnosti da možemo poslati vodeći računa o sposobnosti vlastitih oružanih snaga, kazao je.

Vezano za situaciju s bankom Sberbank, Čuraj je poručio kako je ona apsolutno stabilna i likvidna, a za građane je najbitnije da su njihovi depoziti osigurani. Povlačenjem depozita došlo je do udara na likvidnost, zato je uveden moratorij od dva dana kako bi se riješilo to pitanje.

Na sastanku se razgovaralo i o Fortenovoj grupi, za koju Čuraj kaže da njezino poslovanje nije toliko izloženo niti su većinski vlasnici ruske banke pa ne očekuju poremećaje u poslovanju niti likvidnosti. Izvoznici će pretrpjeti određene štete zbog sankcija Rusiji, no hrvatski robni izvoz u Rusiju, kada se makne plin, iznosi oko dva posto ukupnog robnog izvoza, rekao je.

– Ne možemo imati figu u džepu, govoriti jedno a raditi drugo, nije ‘business as usual’, ovo su izvanredne mjere i to ćemo, nažalost, svi osjetiti, poručio je Čuraj.

Planira se osnivanje međuresornog povjerenstava za prihvat izbjeglica, najavio je dodavši kako je osobno predložio pomoć obiteljima koji će prihvatiti te ljude u vidu socijalne naknade po svakom članu.