Kip Majke Božje na Površinama najstariji je kip u Vrbovcu

Posebnost Površina je najstariji kip vrbovečkog kraja koji je podignut prije 100-tinjak godina i posvećen Majci Božjoj, koji se nalazi na Lučkom bregu, na privatnom posjedu obitelji Piplica

Od davnina nedaleko od Gaja udaljenog oko 1 kilometar nalaze se vinogradi, koje se početkom 21. stoljeća pretvorilo u lijepo i uređeno vikend naselje na Površinama. Vikendaško naselje je numerirano kao sastavni dio Gaja koje se sastoji od: Bartolovca, Đuričke, Gajskog i Lučkog brega. Tu su odvajkada stanovnici Dijaneša, Gaja, Luke i Vrhovca najprije krčili šumu, a zatim sadili vinovu lozu i gradili drvene kleti.

Od sredine 20. stoljeća Površine, koje su opasane šumama, postale su primamljivo odredište za gradnju kleti i vikendica ne samo stanovnika Gaja, Luke i okolnih sela nego i za Vrbovčane i Zagrepčane, koji tu nakon napornog tjedna u gradskim četvrtima, pronalaze s obiteljima smiraj i duševni mir. Asfaltiranje ceste na Površinama započelo je 1994., a svečano otvorenje bilo je 1995., koja je bila izvršena uz pomoć Grada Vrbovca i uplaćenog samodoprinosa vlasnika parcela. Nakon par godina Pankretićeva ulica dobila je asfalt iz dobivene naknade za tuču koja je poharalo to područje. Vlasnici vinograda su se dragovoljno odrekli naknada iz fonda Zagrebačke županije u korist asfaltiranja ulice.

Izgradnji ceste pripomogao je financijskim sredstvima i Grad Vrbovec, koja je bila otvorena 1997. Mnogi stanovnici i vikendaši su prije nekoliko godina u svoje objekte uveli električnu struju pa se u tim prostorima pomalo stidljivo razvija i seoski ili vinogradarski turizam. Pitanje je vremena kada će se na Površinama izgraditi vodovodna mreža i omogućiti priključak na vikendice i obiteljske kuće. U obližnjim šumama nalazi se bogat životinjski svijet od srna, divljih svinja, lisica, kuna, pa do fazana, jastrebova, ježeva i zečeva.

Posebnost kip Majke Božje

Posebnost Površina je najstariji kip vrbovečkog kraja koji je podignut prije 100-tinjak godina i posvećen Majci Božjoj, koji se nalazi na Lučkom bregu, na privatnom posjedu obitelji Piplica. Drvenu klet s vinogradom i kipom od obitelji Ane i Ivana Kuzmeka iz Vrhovca kupila je 2000. obitelj Matije i Filipa Piplice iz Vrbovca. Obitelj Piplica je uredila klet koja je označena kućnim brojem Gaj 247, zasadila nove čokote vinove loze i voćke. Istodobno je prišla uređenju kipa, postavila novu spomen ploču koja je istovjetna izvorniku, posadila cvijeće, očistila okoliš i 2016. postavila križ. Tako je obitelj Piplica u nasljeđe primila očuvanje kipa Majke Božje, odnosno kršćanskih i duhovnih vrijednosti koja i sama njeguje i svetkuje u duhu vjere Katoličke crkve.

Filip Piplica je u svezi nastanka kipa Majke Božje naveo da je usmena predaja koja mu je bila predočena bila slijedeća:

„Ivan Feuer je nastradao u lovu 21. ožujka 1926. nedaleko od podignutog kipa kojeg je iz puške slučajno upucala njegova žena. Nakon što je preživio ranjavanje Ivan Feuer u znak zahvale podiže kip posvećen Majci Božjojm kojoj je posvetio svoje molitve za ozdravljenje. O obitelji Feuer zapravo nema podataka pa je ostala nepoznanica je li imala ovdje kakvo vlasništvo ili je Ivan slučajno doživio nesreću u lovu. Nedaleko od kipa u obližnjoj šumi nalaze se ostaci uređenog mjesta za konje i zatrpanog bunara. Feuer je svojim činom podizanja kipa vlastitim zagovorom ostavio je trajni biljeg kršćanske poruke ufanja i ljudske nade u nauk Katoličke crkve. Kip je opstao do dana današnjeg i postao znamenitost naselja u Površinama, ali i samog Gaja.“

Obitelj Matija i Filip Piplica sa sinom Milanom doselila se iz mjesta Zmijavci pored Imotskog 1980. u Vrbovec, a kći Ivana im je nakon preseljenja rođena u Zagrebu. Filip je radio kao vozač u autoprijevozničkom poduzeću Čazmatrans i u MI PIK Vrbovec, a danas se nalazi u mirovini. Godinama je bio sportski aktivan i blizak sportskim zbivanjima u NK PIK Vrbovec više od 30-tak godina kao vozač, domar i osvjedočeni vatreni navijač na Sajmištu. Vjerni je pratitelj nogometnih događanja u Gradu Vrbovcu pa je često viđen i na utakmicama od Banova, Gaja, Lonjice pa do Rakovca. No, ipak navijačko srce mu i dalje najjače tuče za nogometaše Croatije iz rodnih Zmijavaca, koje je ugostio u jesen 2019. u svojoj kleti na Površinama, kao i za splitski Hajduk. Filip Piplica bio je hrvatski dragovoljac u Domovinskom ratu 1991./92. Dugogodišnji je član Vrbovečke udruge vinara i vinogradara.

Kip u znak zahvale za ozdravljenje

U povodu kipa Majke Božje kontaktirani su Jelka Tretinjak iz Gaja 87, Tomislav Biškupec iz Gaja 78 i Ana Pankretić iz Gaja 98 koji su naveli slijedeće:

„Ranjavanje je izazvala supruga industrijalca Ivana Feuera prilikom lova koji je nakon ozdravljenja 1926. podigao u spomen kip Majke Božje. Nedaleko od kipa ranije je bio omanji izvor u šumi. Na Površinama u vlasništvu je šume i vinograde imao i vrbovečki industrijalac Leon Perrin, koji je na početku 20 stoljeća imao zasađene cijepove. Tu su imali posjede i ostali imućniji članovi vrbovečkog staleža. Kip Majke Božje je s vremenom postao mjesto molitve i zagovora. Prije 70 godina i više, Gajci su hodočastili 4. rujna na Dan sv. Rozalije oko 10-tak km šumskom stazom preko Površina i Graberanca do Pogančeca pa dalje preko Slatine u Preseku. Obvezno su se tom prigodom hodočasnici zaustavili ispred kipa Majke Božje gdje su se u tišini svog duhovnog mira pomolili i potom nastavili svoj put. Pri 30-tak godina o kipu se brinuo Marijan Borošak zv. Šemarijan iz Luke pri kojem se često molio za sinov povratak iz Srbije za vrijeme Domovinskog rata. Prilikom svečanog otvorenja ceste na Površinama bilo je posvećenje kipa Majke Božje koje je izvršio vrbovečki župnik Franjo Žnidarec.“

Prezime Feuer u modernoj Hrvatskoj je vrlo rijetko prezime koje je porijeklom s otoka Krka. Hrvatsko prezime Feuer je nazočno samo u Zagrebu i u Šilu na otoku Krku, koje na njemačkom jeziku znači vatra. Iako obitelji Feuer, Kuzmek i Piplica nisu porijeklom iz Gaja postale su dijelom gajske prošlosti koja traje neprekidno od 1619. kad je to selo naseljeno. Bez obzira što se kip Majke Božje nalazi na privatnom posjedu, to je mjesto dostupno svim ljudima koji žele da zastanu i iskažu pripadnost kršćanskoj vjeri. U svakom slučaju u vinogradarskom naselju Površine nalazi se najstariji kip, koji je podignut na području Župe sv. Vida Mučenika Vrbovec, i kao takav neizostavno postaje uz religijski i povijesni znamen na ponos cijelog Gaja, ali i vrbovečkog kraja.