ODLIČAN RECEPT

Kineska svinjetina iz pećnice. Meso mekano poput oblaka koje se krije ispod hrskave kožice

Kineska BBQ svinjetina iz pećnice svakako je jelo s predumišljajem, ali planiranje će vam se isplatiti, a posla nema puno jer sve što trebate je skuhati sirup i njime podlijevati meso dok se peče
pork-feet-1616283_1920 Pixabay/Ilustracija

Char siu je kineska svinjetina s roštilja koju vjerojatno poznajete iz azijskih restorana, a vrlo jednostavno možete je napraviti i sami kod kuće – i to u pećnici.

Ova mala prilagodba neće utjecati na sjajan okus mesa koje je provelo dan ili dva u marinadi, a laganim pečenjem i podlijevanjem ukusnim sirupom ono će postati toliko mekano da će se topiti u ustima, dok će vanjski dio biti fino zapečen.

Kineska BBQ svinjetina iz pećnice svakako je jelo s predumišljajem, ali planiranje će vam se isplatiti, a posla nema puno. Sama priprema vrlo je jednostavna i jedino što trebate jest skuhati sirup od marinade i onda njime podlijevati meso dok se peče. Za samo pečenje odvojite barem sat i pol do dva – što se sporije peče, meso će biti sočnije.

Količina namirnica u receptu dovoljna je za šest porcija. Kinesku BBQ svinjetinu iz pećnice poslužite s rižom, piše Punkufer.hr.

Sastojci za kinesku BBQ svinjetinu iz pećnice:

Za svinjetinu

  • 1 svinjska lopatica (1 – 1,5 kg)
  • 2 žlice meda

Za marinadu

  • 1 1/2 žlice smeđeg šećera
  • 4 žlice meda
  • 4 žlice hoisin umaka
  • 3 žlice soja-umaka
  • 1 čajna žličica mješavine “pet kineskih začina”
  • 1 žlica ulja
  • 2 čajne žličice monascus crvenog praha ili druge boje za hranu, po želji

Priprema kineske BBQ svinjetine iz pećnice:

  1. Pomiješajte sve sastojke za marinadu u plastičnoj vrećici za čuvanje hrane ili u plitkoj zdjeli. Ubacite svinjetinu i marinirajte od 24 do 48 sati, a najmanje 3 sata.
  2. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
  3. Izvadite meso iz marinade i stavite ga u lim za pečenje obložen alufolijom, a marinadu spremite sa strane.
  4. Pecite meso oko 30 minuta.
  5. Dok se svinjetina peče, prelijte marinadu u lonac i dodajte 2 žlice meda. Zakuhajte na srednje jakoj vatri pa nastavite kuhati 2 do 3 minute dok se sirup ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
  6. Izvadite svinjetinu iz pećnice i premažite je sirupom s obje strane i vratite u pećnicu na još 30 minuta.
  7. Onda je opet izvadite i premažite marinadom. Vratite u pećnicu na 20 minuta.
  8. Premažite meso još jednom i pecite oko 10 minuta. Meso treba biti sasvim mekano, a ako počne zagorijevati na vrhu, prekrijte ga alufolijom.
  9. Ostavite da odstoji 10 minuta, prelijte preostalim sirupom i poslužite.
Gastro
Hrvatska