Razgovor s povodom

KARMELA VUKOV-COLIĆ, direktorica TZ Dugo Selo: Postali smo grad u koji se dolazi

Prije dvije godine Turistička zajednica Grada Dugog Sela dobila je prvu profesionalku na svome čelu – Karmelu Vukov-Colić, koja je u tom razdoblju napravila značajne iskorake u turističkom brendiranju Dugog Sela
DSC_0541

Prije dvije godine Turistička zajednica Grada Dugog Sela dobila je prvu profesionalku na svome čelu – Karmelu Vukov-Colić, koja je u tom razdoblju napravila značajne iskorake u turističkom brendiranju Dugog Sela. Bio je to povod našeg razgovora s direktoricom koja nije krila zadovoljstvo postignutim rezultatima u te dvije godine.

-Jako sam zadovoljna onime što smo napravili. Naravno da uvijek može bolje, pa uvijek treba ostaviti prostora za to, ali mislim da smo u onome što je bila ideja da povećano vidljivost Dugog Sela u tom turističkom smislu uspjeli, jer izašli smo iz toga da smo grad kroz koji se prolazi, već smo postali grad u koji se dolazi. Veseli me što se naša manifestacija Stara jela z Dugog Sela pokazala kao manifestacija na koju treba računati i koja pozicionira Dugo Selo na turističkoj gastro karti Zagrebačke županije. Sve se pokrenulo i sve ide u jako dobrom smjeru. Ono čime nisam zadovoljna, a na čemu treba raditi su smještajni kapaciteti, jer ih imamo premalo- započela je razgovor direktorica Turističke zajednice Grada Dugog Sela Karmela Vukov-Colić.

Osim brendiranja Dugog Sela kao turističke destinacije, Turistička zajednica velike je napore uložila i u razvoj outdoor turizma, pa je tako u planu projekt „Dogovorite susret s prirodom u Dugom Selu“.

-Naši su biciklisti napravili nekoliko odličnih turističkih ruta, dok smo mi tiskali biciklističke mape, kako bi se i moglo prijeći te rute. Osim toga, u Dugom Selu imamo i najveći pump truck poligon – otkriva nam direktorica Vukov-Colić.

Dugo Selo napokon ima prepoznatljive suvenire

Osim odlične suradnje s biciklistima, Turistička zajednica uspostavila je i suradnju s ribičima, kako bi se dodatno popularizirala poučna staza uz ribnjak.

-Između ostaloga, ponosni smo i na naš film kojim smo uvelike doprinijeli toj vidljivosti. Naš turistički slogan je „Tu ste kao doma“, a za taj film dobili smo dvije međunarodne nagrade. Time smo svijetu pokazali da i Dugo Selo ima što pokazati- govori nam Vukov-Colić i upoznaje s projektom koji je Turistička zajednica provela u suradnji s KUD-om Preporod – „Dugoselski spomenar“, kojim smo se usredotočili na očuvanje dugoselske nematerijalne baštine.

Grgo Jelavic/PIXSELL

-Taj projekt iznjedrio je jedan sjajan kišobran – Dugoselski kišobran, koji nam je uz bakin emajlirani tanjurić postao suvenirom- s ponosom će direktorica dugoselske turističke zajednice.

Stara jela z Dugog Sela turistički brend

Stara jela z Dugog Sela postala su manifestacija koja je uz Martinje i proslavu Dana Grada perjanica dugoselske turističke ponude. Kroz subotu i nedjelju tom manifestacijom prodefilira više tisuća posjetitelja, što Turističkoj zajednici daje dodatan vjetar u leđa u nastojanju da manifestacija postane vodeća gastro manifestacija u regiji.

-Ono što nas raduje je moving koji imamo kroz cijeli dan. Subota nam je udaran dan, a gužva na lokacijama na kojima se odvija manifestacija čini nas ponosnima, ali i obvezuje za dalje. Naša je želja da tu manifestaciju produžimo na cijeli tjedan, no za to moramo pojesti još malo pure i odigrati još utakmica kako bi narasli. Volje i želje imamo- iskreno će naša sugovornica.

Kroz manifestaciju došlo je i do brendiranja bakinog emajliranog tanjurića kao suvenira, a nastavak na cijelu tu priču bit će stvaranje kuharice starih dugoselskih recepata.

-Želja nam je kroz tu knjigu ispričati priču o gradu, ne samo kroz recepte, već i kroz ljude- otkriva nam Karmela Vukov-Colić i najavljuje bogatu subotu u Dugom Selu.

Naime, u prijepodnevnim satima održat će se Uskrs kod Draškovića, dok su popodnevni sati rezervirani za bajkere i njihovo tradicionalno druženje na kojem se okupi više stotina motorista iz svih krajeva Hrvatske.

-Mi volimo reći kako je Dugo Selo grad obitelji i grad za obitelj. Upravo zbog toga naša je želja da se svi u toj obitelji kod nas osjećaju dobro. Naša je želja da kroz manifestaciju Uskrs kod Draškovića sve one vrednote koje su Draškovići donijeli u Dugo Selo putem te manifestacije prenesemo djeci- ističe direktorica dugoselske turističke zajednice i poziva sve da u subotu dođu do Dugog Sela i uživaju u pripremljenom programu.

Želimo Martin bregu dati dašak prošlih vremena

Ono što Dugo Selo čini jedinstvenim u odnosu na druge sredine svakako je proslava Ljetnog svetog Martina.

-Kroz tu manifestaciju želimo Martin breg revitalizirati, jer u vrijeme dok sam ja bila mala, Martin breg je bio omiljeno izletište Zagrepčana, koji su se tamo rado odlazili kupati na bazen koji je bio tamo. Žao, nam je što toga bazena više tamo nema, tako da je naša želja da Martin breg barem u ljetnim mjesecima postane mjestom na koje će posjetitelji doći prošetati, napraviti piknik i malo se podružiti- priča nam Karmela Vukov-Colić i otkriva kako se ta manifestacija veže uz prvu stopu svetog Martina koja je dodijeljena Dugom Selu i nalazi se na staroj martinskoj crkvi.

-Kroz tu se manifestaciju prisjećamo templara, tako da se kroz ta dva dana igramo srednjovjekovnih igara, djeca imaju organiziranu potragu za blagom, dok naši vinari imaju izložbu vina, koja će ove godine doživjeti svoje trideseto izdanje. Uz vino ide i dobra gastronomska ponuda, koja je također zastupljena.

Zoe Sarlija/PIXSELL

Direktorica Turističke zajednica Grada Dugog Sela, Karmela Vukov-Colić osvrnula se i na održivi turizam, kojem se polako okreću sve sredine.

-Mi smo po tom pitanju jako dobri, jer smo održivi, jer nemamo puno zagađivača. No, trebamo promišljati o tom otisku koji turizam ostavlja na ovo naše područje. Mi kao Turistička zajednica želimo potaknuti sve naše iznajmljivače i one koji primaju goste da zamijene neke stvari, a u tom smjeru za sve naše iznajmljivače imamo i staklene boce, da s njima dočekaju goste. Važno za istaknuti je kako je naša najveća manifestacija Stara jela z Dugog Sela, manifestacija bez jednokratne plastike kroz koju promičemo zero waste karakter, čime pridonosimo održivom turizmu- kazala je direktorica Vukov-Colić, koja vjeruje kako će Dugo Selo kroz svoju outdoor ponudu privlačiti sve više i više posjetitelja i izletnika namjernika.

-Kada bi sada u Dugo Selo doša turist uputila bih ga u Perivoj grofa Draškovića gdje bi ga dočekala mala grofica Drašković i ispričala im povijest Draškovića. Nakon toga bi otišli na kavu neki od obližnjih kafića, a potom na poznatu Dugoselsku tortu ili na neki drugi tradicionalni kolač koji priprema naš Dominik, koji je lani dobio Ružu Zagrebačke županije. Druženje bi završili šetnjom Martin bregom, koji je zaista prelijep- zaključila je direktorica Turističke zajednice Grada Dugog Sela.

Dugo Selo
Intervju