Kako upola smanjiti vrijeme kuhanja smeđe riže?
Jedan od najlakših načina da u svoju prehranu unesete dodatne hranjive tvari je da prerađene žitarice koje već jedete zamijenite njihovim alternativama od cjelovitih žitarica, poput smeđe riže umjesto bijele riže.
Problem je u tome što smeđoj riži može trebati čak 45 minuta da se skuha od početka do kraja, a čak i tada, ako ne dobijete pravi omjer vode i riže, još uvijek može ispasti malo tvrda u sredini. Srećom, postoji trik za brzo kuhanje smeđe riže koja je savršeno mekana: prethodno namakanje.
Baš kao i grah, smeđa riža postaje mekša ako je prethodno namočite barem nekoliko sati prije kuhanja, tako da uz malo pripreme, smeđu rižu možete pripremiti za upola manje vremena, piše FR.
Tajna iza namakanja smeđe riže je omekšavanje žvakaćeg, vlaknastog vanjskog sloja zrna smeđe riže, koji se naziva mekinje. Za namakanje smeđe riže nisu potrebne posebne vještine, no možda ćete morati prilagoditi količinu vode koju koristite kada dođe vrijeme za kuhanje riže na štednjaku.
Jednostavno potopite rižu u vodu i ostavite ju da tamo odstoji najmanje 90 minuta. Pazite da koristite dovoljno vode da pokrije rižu, plus još malo. Neki ljudi namaču smeđu rižu dulje, čak i preko noći, ali to nije potrebno da bi se iskoristila prednost bržeg kuhanja. Kada ste spremni kuhati rižu, jednostavno ocijedite vodu od namakanja od zrna, isperite je da isperete višak škroba i spremna je za kuhanje, prenosi N1.