Otrov na tanjuru

Kako prepoznati opasan krumpir prije nego vas pošalje na hitnu?

Ponekad se dogodi da krumpir koji smo zaboravili u smočnici počne klijati ili pozeleni
krumpir

Krumpir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta zbog svoje svestranosti i okusa. Ipak, ponekad se dogodi da krumpir koji smo zaboravili u smočnici počne klijati ili pozeleni.

Iako takve promjene mogu djelovati zabrinjavajuće, u većini slučajeva krumpir je i dalje siguran za jelo, pod uvjetom da znamo prepoznati i ukloniti potencijalno štetne dijelove.

Proklijali krumpir

Krumpir s klicama može biti siguran za konzumaciju ako su klice male, a sam krumpir nije omekšao niti se smežurao. Toksin koji se može razviti, solanin, u velikim količinama može izazvati probavne smetnje, glavobolje i druge simptome, prenosi N1.

Ako primijetite tek iznikle klice, jednostavno ih odstranite i krumpir možete koristiti kao i obično. No, ako su klice duže i brojnije, preporučuje se izbjegavati konzumaciju takvog krumpira.

Pozelenjeli krumpir

Krumpir koji je pozelenio nije siguran za jelo. Zelena boja nastaje kao posljedica izloženosti sunčevoj svjetlosti, koja potiče stvaranje klorofila. Međutim, zelenilo je također pokazatelj nakupljanja solanina, štetnog toksina.

Ako su zelene mrlje malene i lokalizirane, mogu se pažljivo odrezati, a ostatak krumpira iskoristiti. No, ako je veći dio gomolja zelen, najbolje ga je u potpunosti baciti.

Mekani i smežurani krumpir

Ako krumpir postane mekan i smežuran, to je jasan znak da je počeo propadati. U takvim slučajevima krumpir ne samo da može sadržavati toksine, već može izazvati i ozbiljne probavne tegobe. Krumpir koji je potpuno omekšao i ima neugodan miris svakako treba baciti.

Manje nepravilnosti na krumpiru, poput kratkih klica ili manjih zelenih mrlja, mogu se ukloniti. No, ako je krumpir jako oštećen, mekan, smežuran ili je veći dio pozelenio, njegova konzumacija predstavlja zdravstveni rizik i treba ga baciti.

Hrvatska
Život