Više od obroka

Kako napraviti sushi kod kuće? Vodimo vas korak po korak do savršenstva

Domaći sushi ne mora biti kompliciran ako znate osnove
kimbab-7400440_1280

Sushi više nije rezerviran samo za restorane. Uz malo strpljenja i prave sastojke, možete pripremiti ukusne rolice i kod kuće te se pritom zabaviti. Domaći sushi ne mora biti kompliciran ako znate osnove, piše BBC Good Food.

U nastavku vas vodimo korak po korak do savršenog kućnog sushija.

Što vam treba? (Osnovni sastojci)

– Sushi riža (kratkozrna, ljepljiva)

– Rižin ocat, šećer i sol (za začinjavanje riže)

– Nori alge (listovi morskih algi)

– Sirova ili dimljena riba (losos, tuna – po mogućnosti sushi-grade)

– Povrće (krastavac, avokado, mrkva)

– Soja umak, wasabi, ukiseljeni đumbir (za posluživanje)

– Bambusova prostirka za rolanje (makisu)

Korak 1: Priprema riže

Riža je temelj svakog sushija. Isperite je dok voda ne postane bistra, skuhajte prema uputama i začinite mješavinom rižinog octa, šećera i soli. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

– Nemojte koristiti običnu rižu. Sushi riža daje željenu teksturu i okus, savjetuje BBC Good Food.

Korak 2: Priprema punjenja

Narežite ribu i povrće na tanke, dugačke trakice. Koristite svježe sastojke i držite ih hladnima dok ne krenete slagati rolice.

Korak 3: Slaganje sushi rolica

Na bambusovu prostirku stavite list nori algi, sjajna strana prema dolje. Pokrijte ga slojem riže (ostavite 1 cm prazno pri vrhu), dodajte punjenje po sredini i zarolajte uz lagani pritisak.

Korak 4: Rezanje i posluživanje

Oštrim nožem narežite rolice na komade debljine oko 2 cm. Nož navlažite kako bi rez bio uredan. Poslužite s wasabijem, sojinim umakom i ukiseljenim đumbirom.

Vrste koje možete napraviti:

1. Maki sushi – klasične rolice s norijem izvana

2. Uramaki – “obrnuti” sushi s rižom izvana

3. Nigiri – loptice riže s ribom na vrhu

4. Veggie sushi – bez ribe, s avokadom, krastavcem, mrkvom i sl.

Zašto napraviti sushi kod kuće?

Osim što je jeftinije i zabavno, kućna priprema omogućuje vam da kontrolirate svježinu i sastojke. Također je idealno za alergije, prehrambene navike ili kreativnost.

– Sushi nije samo obrok, nego i iskustvo u kojem cijela obitelj može sudjelovati, zaključuje BBC Good Food.

Gastro
Hrvatska