Kako napraviti domaću sangriju?

Ljeto je pravo vrijeme za osvježavajuće napitke, a među favoritima zasluženo mjesto zauzima – sangrija. Ovaj španjolski klasik idealan je za vrtne zabave, opuštena večernja druženja ili jednostavno kao rashlađujuće piće nakon vrućeg dana. Dobra vijest? Sangriju je vrlo lako napraviti kod kuće, a rezultat je toliko ukusan da nećete požaliti.
Prema BBC Good Food, priprema domaće sangrije ne zahtijeva posebno umijeće.
Sastojci:
– 1 boca crnog vina (idealno voćno, suho, npr. Tempranillo ili Garnacha)
– 1 naranča (narezana na kriške)
– 1 limun (narezan)
– 2 žlice šećera (ili meda)
– 1 štapić cimeta (po želji)
– 60 ml brandyja ili likera od naranče (npr. Cointreau)
– 330 ml gazirane mineralne vode ili limunade
– Kockice leda
– Dodatno voće po želji (jabuke, breskve, bobičasto voće)
Priprema:
U velikom vrču pomiješajte vino, voće, šećer i cimet. Dodajte brandy i dobro promiješajte. Pokrijte i ostavite u hladnjaku barem 2 sata (idealno preko noći).
Neposredno prije posluživanja, dodajte led i dolijte gaziranu vodu. Poslužite u čašama s puno voća.
Ako tražite dobar razlog da okupite društvo, izvadite vrč, nasjeckate naranču i natočite čašu – neka to bude ova domaća sangrija. Upozorenje: često jedna čaša vodi drugoj.