Kako funkcionira produženi boravak u Zagrebačkoj županiji?

Od ukupno 31 osnovne škole kojima je osnivač Zagrebačka županija, produženi boravak provodi se u 14 škola. Organiziran je za učenike razredne nastave, sukladno prostornim i organizacijskim mogućnostima škole

Produženi boravak nakon nastavnih aktivnosti u školi važan je element u svakodnevnim životima roditelja djece koji žele uskladiti poslovni i obiteljski život. S obzirom na često suočavanje s nemogućnošću angažiranja osoba za čuvanje djece ili udaljenost od „baka-servisa“, mnogi roditelji vape za mogućnošću produženog boravka u školama koji im daje mogućnost i da kvalitetnije provedu vrijeme sa svojom djecom u igri, a ne u ispunjavanju domaćih zadaća. Stoga smo istražili kako funkcionira produženi boravak u Zagrebačkoj županiji i što osnivači škola po tom pitanju poduzimaju.

Od ukupno 31 osnovne škole kojima je osnivač Zagrebačka županija, produženi boravak provodi se u 14 škola. Organiziran je za učenike razredne nastave, sukladno prostornim i organizacijskim mogućnostima škole. Na zahtjev škola županija odobrava zahtjeve za produženi boravak i sufinancira boravak djece u produženom boravku. U tijeku je nadogradnja Osnovne škole u Pisarovini kako bi po svim pedagoškim standardima imala uvjete za boravak, s obzirom na veći broj djece.

Novost je i kako je uloženo 30 milijuna kuna u nadogradnju Osnovne škole Bistra gdje se nastava održavala u čak tri smjene, što je po pedagoškim standardima bilo neprihvatljivo i svakako je ovo veliki korak naprijed i za roditelje i za standard djece. Osnovnoškolci u Bistri nakon ovog pothvata imaju i prostor za boravak.

Za rad u produženom boravku potrebno je osigurati poticajan prostor za što ugodniji boravak svakog učenika te osmisliti zanimljivo i kreativno poslijepodne, kroz igru, učenje i stvaranje. U interesu je svih roditelja i djece da imaju jednake uvjete za rast i razvoj, a započetim ulaganjima u škole nadamo se kako će uskoro sva naša djeca imati priliku za siguran boravak i druženje sa svojim prijateljima, a roditelji mirne radne dane, bez brige za sigurnost djece te ugodna poslijepodneva sa svojim klincima i klincezama.