Znanost iza omiljenog doručka

Kajgana vam je bezukusna? Možda radite ovu pogrešku

Postoji jedna česta pogreška koju mnogi rade kada pripremaju kajganu
morning-5273634_1280

Kajgana se relativno lako priprema, zbog čega je omiljen izbor mnogih za doručak – osobito jer ujutro obično nemamo puno vremena za pripremu kompliciranih jela. Ipak, postoji jedna česta pogreška koju mnogi rade kada pripremaju kajganu, a to je dodavanje jedne popularne namirnice koja, prema riječima kulinarskih stručnjaka, tamo ne pripada.

Radi se o mlijeku. Naime, mnogi ljudi imaju naviku da nakon što razmute jaja, u njih dodaju mlijeko, vjerujući kako će time poboljšati okus i učiniti kajganu kremastijom. Prema riječima Robyja Melvina, autora kulinarskih tekstova za magazin Southern Living, mlijeko u kajgani zapravo čini samo jedno: prikriva okus jaja, prenosi N1.

Ne mutite jaja izravno u tavi

Ako ste kupili kvalitetna jaja, ne treba vam ništa što će “pojesti” njihov prirodni okus. U slučaju da ipak želite kremastu kajganu, Melvin preporučuje da je pripremate na maslacu. Njegov savjet je i da jaja nikada ne mutite izravno u tavi, već u nekoj drugoj posudi, iz koje ćete ih preliti u dobro zagrijanu tavu.

Kajgana se, u pravilu, ne prži dugo – već se nakon najviše jedne minute makne s ploče. Tijekom pečenja jaja se miješaju lopaticom kako bi bila dobro termički obrađena, ali ne i prepečena. Kad su gotova, mogu se posoliti i popapriti po želji te poslužiti na tanjuru ili tostu.

Gastro
Hrvatska