Kadetima Hrvatskog vojnog učilišta dodijeljeni prvi časnički činovi i bodeži

Dodjela prvog časničkog čina kadetima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održana je danas u Velikoj dvorani Časničkog doma u vojarni Petar Zrinski u Zagrebu. Činove je dobio 31 kadet i kadetkinja 12. i 13. naraštaja diplomskih i preddiplomskih studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Osim čina poručnika, kadeti su primili časnički bodež i odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Prigodnoj svečanosti, uz kadete i njihove obitelji i prijatelje, nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul te ostali uzvanici, djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Hrvatske vojske.

-Dobili ste časničke činove, vjerujte i dalje u sebe, radite i vodite ljude osobnim primjerom. Vašim dosadašnjim školovanjem, uloženim trudom i zalaganjem zasluženo postajete časnice i časnici pobjedničke Hrvatske vojske i na tome vam od srca čestitam- kazao je ministar Damir Krstičević.

Ministar je podsjetio tom prilikom na žrtvu i djela heroja iz Domovinskog rata poput Predraga Matanovića, Andrije Matijaša Pauka i Blage Zadre po čijim su imenima kadeti služili tijekom dosadašnjeg dijela svoje vojne karijere te da im njihova djela, kao i herojstvo svih hrvatskih branitelja budu nit vodilja u daljnjem radu.

Zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša rekao je kako su bivši kadeti, a sada poručnice i poručnici kroz svoje studije na HVU prošli “akademske sadržaje, vojno obučne sadržaje te nadogradili svoja moralna i etička načela koja su važna kako bi uspješno preuzeli svoje vodove.”