Joško Marušić dobitnik nagrade za životno djelo ‘Andrija Maurović’ za 2021. godinu

Tu odluku donio je stručni žiri udruge za popularizaciju hrvatskog stripa „Art 9“, koja dodjeljuje nagradu, u sastavu: Nedeljko Dragić, Tihomir Mraović, Raul Švarc, David Ivić i Veljko Krulčić.
2021-12-18-marusic

Iako se ime Joška Marušića najviše vezuje za rad na animiranom filmu, karikaturi, televiziji (urednik i voditelj), te kao sveučilišnog profesora animacije, nedvojben je njegov doprinos ovdašnjoj kulturi i umjetnosti kao vrhunskog strip-autora, ne samo kao člana „Novog kvadrata“.

Marušić se stripom bavi u kontinuitetu skoro punih pola stoljeća, čime se ujedno nametnuo kao jedan od najproduktivnijih stripaša u sveukupnoj povijesti domaćeg stripa. Štoviše, početak Marušićeve karijere podjednako pripada karikaturi i stripu (na stranicama omladinske štampe u prvoj polovici 70-ih godina prošlog stoljeća), s napomenom da je popriličan broj njegovih ostvarenja na granici između tih dviju umjetnosti, pa najmanje što se za njih može kazati da je riječ o „strip-karikaturama“.

Tako je zapravo ostalo do danas, po čemu je Joško Marušić jedinstven autor. Osim po formi, prepoznatljiv je po svom jedinstvenom crtačkom izričaju, te što se u njima uglavnom bavi aktualnim društvenim, političkim i inim većim ili manjim temama koje su zaokupljale našu javnost. Uvijek je bio britak, angažiran, originalan…

Najkraće, Marušićevi stripovi (objavljivani u najrazličitijim listovima i revijama: „Studentskom listu“, „Poletu“, „Vjesniku“, „Slobodnoj Dalmaciji“, „Danasu“, „Bebama“, itd, itd.) predstavljaju i – dokument društva i vremena u kojem su nastali. U nizu tiskovina ti stripova (njegova „rubrika“) su bili i „zaštitni znak lista“. Svoje stripove izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Godine 2002. Joško Marušić je objavio monumentalno strip-izdanje u boji, u svojevrsnoj formi grafičke novele, „Istinita priča o Hrvatima“, jedno od najvažnijih projekata u korpusu hrvatskog stripa. Naposljetku, važan je i Marušićev doprinos na popularizaciji stripa 80-ih godina u njegovim televizijskim emisijama, pogotovo u „Obijenoj svjetlosti“.

Osim nagrade za životno djelo, stručni žiri udruge „Art 9“ je odlučio da dodijeli i posebno priznanje „Andrija Maurović“ – riječkom umjetniku Zvonimiru Pliskovcu (r. 1952.), autoru koji je od sredine 70-ih godina pa u narednom desetljeću svojim avangardnim, intelektualističkim i angažiranim stripovima (među kojima se izdvajaju „Bubica“ i „Kockica“), u kojima je istraživao i mogućnosti samog medija, bitno proširio „granice“ tadašnje strip-produkcije.

Nagrada „Andrija Maurović“ se inače kontinuirano dodjeljuje od 2009., a prethodni laureati su: Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović, Željko Lordanić, Ninoslav Kunc, Vjekoslav Đaniš, Krešimir Zimonić i Mirko Ilić.

Hrvatska
Ostalo