Josip Petković Fajnik: Vjerski turizam temelj je daljnjeg napretka i razvoja općine

Iza Općine Krašić jedan je od značajnih dana u godini, proslava Stepinčeva kojoj se ove godine odazvao i državni vrh predvođen premijerom Andrejom Plenkovićem. Dva tjedna nakon svečanosti u povodu 60-te obljetnice smrti blaženog Alojzija Stepinca porazgovarali smo s načelnikom Josipom Petkovićem Fajnikom.

Sada kad je sve prošlo, kakvi su dojmovi?

Dojmovi su uistinu pozitivni i dobri. Dolazak ovako visokih gostiju povodom 60. godišnjice smrti našega blaženika na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem zajedno s tri ministra i suradnicima, te predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića zajedno s potpredsjednikom akademikom Reinerom i saborskim zastupnicima učinjena je velika čast Općini Krašić i iskazano veliko poštovanje blagopokojnom kardinalu Stepincu, zaštitniku naše općine. Upravo nam je to i želja vodilja ovih posljednjih devet godina od kako smo uveli svečanu sjednicu u povodu Stepinčeva da i u rodnoj općini kardinala Stepinca na najdostojanstveniji način odamo počast čovjeku koji nas je sve neizmjerno zadužio svojim životom i djelovanjem.

Za vrijeme svečane sjednice Općinskog vijeća moglo se čuti kako je vjerski turizam upravo ono čemu treba težiti Općina?

Vjerski turizam nam je bogom dan, tu za mene nema dileme i on je temelj svekolikog daljnjeg razvoja i napretka općine, prije svega u razvoju ruralnog turizma, jer se jedan dio općine nalazi i u Parku prirode Žumberak. Mi smo Vrata Žumberka, a zatim tu dolazi poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, obrtništvo i poduzetništvo. Za sve navedeno imamo odlične prirodne preduvjete, a i blizina većim središtima, samo 15-ak kilometara do susjednog Grada Jastrebarsko, 20-ak do Grada Karlovca, te samo 45 kilometara do naše metropole Grada Zagreba, idu u prilog tome.

Kada se vratite 365 dana unazad koji su to projekti koji su obilježili Općinu Krašić?

Puno toga je bilo dovršeno, puno projekata na kojima se radi i koji će uskoro biti kroz projektnu dokumentaciju spremni za realizaciju. Nakon što je dovršen projekt ‘Master plan razvoja turizma u općini Krašić’ krenulo se s njegovom realizacijom. Svakako bih htio istaknuti da smo nakon 20-ak godina nakon što su sređeni svi imovinsko-pravni odnosni uspjeli urediti prvo javno parkiralište od gotovo 2.000 m2 za brojne hodočasnike i goste koji dolaze u Krašić, zatim uredili smo i asfaltirali preko 3 kilometra općinskih prometnica, a uz pomoć Županijske uprave za ceste sanirano je preostalo veliko klizište na Lokalnoj prometnici Krašić – Škaljevica, dok je krajem godine presvesučeno novim asfaltnim skojem i preko 2 kilometra lokalne prometnice u Dolu i Puškarovome Jarku.

Radilo se na projektnoj dokumentaciji za kapitalne projekte, magistralni cjevovod Puškarov Jarak – Krašić dužine od preko 5 kilometara, zatim vodovodima Krašić – Kučer, Kostel Pribićki – Medven Draga i Čunkova Draga, kao i novoj Vodospremi Okrug. Uspjelo se gotovo privesti kraju uređenje dva nova rasklopišta vezano uz sigurnu elektroopskrbu širega područja.

Sređivanje dokumentacije za objekte javne namjene, zatim nabavka novijeg navalnog vozila za potrebe vatrogasaca u Pribiću koji ove godine slave okruglih 100 godina postojanja. Pripomogli smo nabavku dva kombi vozila,a potpuno je sanirano i krovište na objektu Vatrogasnoga doma u Pribiću. Mnogi su i brojni manji projekti i akcije koje su se još provele, a sve navedeno u vrijednosti je od preko 6 milijuna kuna. Svakako želim još posebno istaći posebnost i najveću, odnosno kazao bih najvažniju investiciju općine za prošlu godinu, a to je uređenje Trga kardinala Franje Kuharića i postavljanje spomenika povodom njegova stota rođendana kod Župne crkve svetog Siksta pape u Pribiću Crkvenom, za što je izdvojeno preko 350 tisuća kuna. 

Moram svakako istaći podršku i pomoć Zagrebačke županije brojnim našim projektima, a prije svega ‘Master planu razvoja turizma u općini Krašić’.

Na čelu Općine ste od 2009. godine, jeste li zadovoljni onime što ste postigli, jer znamo kako Vas je dočekao i sudski spor, koji je Vam je u jednom trenutku bio veliki teret oko vrata?

Gledajte, uvijek treba težiti nečemu više, ali s obzirom na situaciju u kojoj smo se našli, a to je da je tamo od 2008. krenula velika i dugogodišnja gospodarska kriza, da su nam prihodi iz godine u godinu bili sve manji, ponekada gotovo jedva dovoljni za održavanje hladnoga pogona Općine. K tome treba dodati da su nam ni krivima ni dužnima za sudski spor iz 1985. godine, a naša općina postoji od 1993. godine punih 6,5 godina oduzimana sredstva u iznosu od preko 22 tisuće kuna mjesečno, dakle ukupno gotovo 1,8 milijuna kuna možete si misliti kako smo mogli i koje projekte financirati od 2011. do 2017.godine, odnosno koje smo kapitalne projekte to mogli pokretati. Tu mogu isto tako kazati da nije bilo naše Zagrebačke županije koja nam je s 80 do 90 posto sredstava sufinancirala sve najvažnije projekte, da ne bismo mogli gotovo ništa osim hladnog pogona Općine održavati.

Nova godina je započela radno, jer na više mjesta u općini traju radovi na infrastrukturi koja je od velikog značaja za mještane.

Sada kad nam je istekla navedena ovrha i od kada zahvaljujući politici fiskalne decentralizacije aktualne Vlade Republike Hrvatske premijera Plenkovića imamo puno sigurnije i bolje prihode puno toga lakše i brže realiziramo. Radimo na uređenju javnih površina, trgova u Krašiću, te platoa kod vatrogasnoga doma u Prekrižju, radimo na unutarnjem uređenju vatrogasnoga doma u Krašiću, a uskoro ćemo započeti s realizacijom druge faze parkirališta u Krašiću. Tu je i uređenje brojnih općinski prometnica, pješačke staze u Brezariću, a vjerujem kako ćemo uskoro ishoditi i sve potrebno da se potpuno urede i izgrade svi spomenuti vodoopskrbni kapitalni objekti. Postavljanje nove LED javne rasvjete nam je vrlo važno, kao i izrada projektne dokumentacije za nove važne projekte u vodoopskrbi i odvodnji, zatim uređenju pješačkih staza, objekata javne namjene, javnih površina i sl.

Što je sve u planu od projekta za ovu 2020. godinu?
Dio trenutnih planova već sam spomenuo, a želja nam je nastaviti s uređenjem Trga u Pribiću i središnjega Trga u Krašiću, zatim postavljanje Spomen obilježja Hrvatskim braniteljima koji su nas sve posebno i najviše zadužili, kao i daljnje uređenje vatrogasnih domova, mjesnih groblja te prometnica. Tu je i nova izmjera i sređivanja stanja nerazvrstanih cesta, sređivanje vlasništva nekretnina, prostorno planske dokumentacije, projektne dokumentacije za dječji vrtić, kao i pomoć našim brojnim udrugama. Među većim i značajnim projektima je uređenje Spomen kuće ‘Stepinac’ kod crkve u Krašiću, za što Župa Presvetoga trojstva nema dovoljno sredstava i potrebna joj je svekolika pomoć, jer se radi o iznosu od 1,7 milijuna kuna.

I na kraju vjerujete li da će blaženi kardinal Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen svecem, čemu se nada i velika većina hrvatskog stanovništva.

Kardinal Alojzije Stepinac zaštitnik je naše općine, pa smo tu možda i malo više subjektivni. Za nas je on već odavno svetac, a službeno proglašenje kada dođe bit ćemo sretni. Moramo biti strpljivi i ponizni, jer znademo da sve uvijek dođe na svoje. Sam život i životni put, tako lijepo nazvan ‘Put svetosti’ kardinala Alojzija Stepinca najbolje svjedoči upravo tome u prilog.