Svi ga volimo

JELO KOJE VRAĆA U DJETINJSTVO Ovo je tajna savršenog pohanog kruha

Za dvije kriške kruha dovoljno je jedno jaje i četvrtina šalice mlijeka
bread-4183225_1280

Pohani kruh je mnogima omiljen doručak – jednostavan, ukusan i podsjeća na djetinjstvo. No, da bi bio savršeno hrskav na rubovima, a mekan i prozračan u sredini, bez viška masnoće i bez da ostane prepečen ili sirov, potrebna je vještina, pažnja i nekoliko korisnih trikova, prenosi N1.

Ako vaš pohani kruh često ispadne gnjecav, zagoren ili “živ”, evo što vjerojatno radite krivo – i kako to možete popraviti.

Režete kruh pretanko

Ako je kruh pretanak, može se raspasti jer smjesa od jaja i mlijeka postane preteška za njega. Idealna debljina kriške je oko 1,5 cm – tako zadržava oblik i upija taman koliko treba.

Koristite svježi kruh

Najbolji rezultati postižu se s kruhom starim barem jedan dan. Svježi kruh je previše mekan i lako se raspada kad upije tekućinu.

Pržite na maslacu

Maslac lako izgori na visokim temperaturama, što može dati gorak okus. Umjesto toga koristite biljno ulje – ono bolje podnosi toplinu i ravnomjernije peče.

Ne dodajete mlijeko

Dodavanje punomasnog mlijeka u smjesu s jajima čini pohani kruh mekšim i ukusnijim. Iako to kod nas nije uvijek običaj, rezultat je znatno bolji.

Stavljate previše jaja

Za dvije kriške kruha dovoljno je jedno jaje i četvrtina šalice mlijeka. Previše jaja može rezultirati gnjecavom teksturom.

Zaboravljate začiniti

Dodajte malo soli i papra, a po želji i prstohvat kima, naribani sir ili parmezan. Za slatku varijantu isprobajte cimet, vaniliju ili šećer u prahu.

Niste dovoljno strpljivi

Ulje mora biti dobro zagrijano – ako nije, kruh će upiti previše masnoće. Pohajte na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sa svake strane dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav.

Savršeni pohani kruh je stvar pažljive pripreme i pravih omjera. S ovim savjetima vaš doručak će svaki put ispasti kako treba – bilo da volite slanu ili slatku verziju.

Gastro
Hrvatska