JELO KOJE VRAĆA U DJETINJSTVO Ovo je tajna savršenog pohanog kruha

Pohani kruh je mnogima omiljen doručak – jednostavan, ukusan i podsjeća na djetinjstvo. No, da bi bio savršeno hrskav na rubovima, a mekan i prozračan u sredini, bez viška masnoće i bez da ostane prepečen ili sirov, potrebna je vještina, pažnja i nekoliko korisnih trikova, prenosi N1.
Ako vaš pohani kruh često ispadne gnjecav, zagoren ili “živ”, evo što vjerojatno radite krivo – i kako to možete popraviti.
Režete kruh pretanko
Ako je kruh pretanak, može se raspasti jer smjesa od jaja i mlijeka postane preteška za njega. Idealna debljina kriške je oko 1,5 cm – tako zadržava oblik i upija taman koliko treba.
Koristite svježi kruh
Najbolji rezultati postižu se s kruhom starim barem jedan dan. Svježi kruh je previše mekan i lako se raspada kad upije tekućinu.
Pržite na maslacu
Maslac lako izgori na visokim temperaturama, što može dati gorak okus. Umjesto toga koristite biljno ulje – ono bolje podnosi toplinu i ravnomjernije peče.
Ne dodajete mlijeko
Dodavanje punomasnog mlijeka u smjesu s jajima čini pohani kruh mekšim i ukusnijim. Iako to kod nas nije uvijek običaj, rezultat je znatno bolji.
Stavljate previše jaja
Za dvije kriške kruha dovoljno je jedno jaje i četvrtina šalice mlijeka. Previše jaja može rezultirati gnjecavom teksturom.
Zaboravljate začiniti
Dodajte malo soli i papra, a po želji i prstohvat kima, naribani sir ili parmezan. Za slatku varijantu isprobajte cimet, vaniliju ili šećer u prahu.
Niste dovoljno strpljivi
Ulje mora biti dobro zagrijano – ako nije, kruh će upiti previše masnoće. Pohajte na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sa svake strane dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav.
Savršeni pohani kruh je stvar pažljive pripreme i pravih omjera. S ovim savjetima vaš doručak će svaki put ispasti kako treba – bilo da volite slanu ili slatku verziju.