Da trud ne bude badava

Jedna mala pogreška mogla bi uništiti vaše lisnato tijesto

Postizanje pravog tijesta zahtijeva preciznost
rolling-pin-5164240_1280

Bilo da sami pripremate tijesto ili koristite zamrznutu varijantu, ono je svestran sastojak koji se često koristi za izradu deserata ili slanih zalogaja. No, postizanje pravog tijesta zahtijeva preciznost, a jedna mala pogreška, prelaženje rubova tijesta valjkom, mogla bi uništiti vaš trud.

Iskustvo s lisnatim tijestom temelji se na slojevima maslaca i tijesta koji zarobljavaju paru tijekom pečenja, uzrokujući njegovo dizanje i stvarajući laganu teksturu. Međutim, kada pređete valjkom preko rubova tijesta, komprimirate slojeve i praktički ih zapečaćujete. To sprječava paru da ispravno cirkulira i može rezultirati gustom, spljoštenom teksturom – suprotnim od onoga što želite postići. Da biste to izbjegli, tijesto lagano razvaljajte valjkom i pazite da ne prelazite preko rubova, prenosi N1.

Ako koristite zamrznuto lisnato tijesto, pobrinite se da se potpuno odmrzne prije valjanja. Počnite od sredine i valjajte prema van, ali ne prelazite preko rubova kako biste očuvali strukturu slojeva.

Tijekom ovog postupka važno je održavati tijesto hladnim kako bi se sačuvao integritet slojeva maslaca. Također, nakon što tijesto razvaljate na željenu veličinu i oblik, važno je odrezati rubove oštrim nožem ili rezačem za pizzu.

Gastro
Hrvatska