JEDINI VRBOVEČKI KRIŽ: Vrbovečki križ u naselju Jug 30-ak godina svjedoči katoličku privrženost

Na području Grada Vrbovca u nekim selima su podignuta dva ili više raspela, dok je križ iz Ulice Tituša Brezovačkog zapravo jedini križ koji se nalazi na vrbovečkim ulicama i trgu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U vrbovečkom naselju Jug u Ulici Tituša Brezovačkog podignut je križ, koji je ujedno i jedini križ u Vrbovcu, koji 30-tak godina postojano svjedoči kao stup vremena iskazivanja čina katoličke privrženosti.

Matija Tretinjak je na svom zemljištu u Ulici Tituša Brezovačkog, nedaleko obiteljske kuće br. 6, nošen snažnim doživljenjem unutrašnjeg duševnog poticaja 2000. podigao betonski križ. Na čuvstvenoj plimi unutarnjeg poriva i zagovora, sam je izgradio betonski križ. Pored križa na zemlju je postavio betonske ploče, kojeg je ogradio jednim dijelom drvenom, a jednim dijelom žičanom ogradom. Na križ je bio postavljeni limeni štitnik, a na sredinu limeno-staklena kutija u kojoj se nalazio kipić Majke Božje s Isusom. Brigu o uređenju betonskog križa vodila je obitelj Tretinjak. S vremenom križ je postao ne samo druženje i ispunjenje katoličkih misli i molitvi obitelji Tretinjak nego i za stanovnike okolnih ulica. Matija Tretinjak, po zanimanju stolar, rođen je 26. kolovoza 1931. u Gaju. Sa suprugom Nevenkom i dvije kćeri Brankom i Katicom nastanio se 1967. u Vrbovcu. Preminuo je 4. kolovoza 2014. u Dijanešu, ali je iza sebe ostavio križno nasljeđe naraštajima Vrbovca, kao zalog svog spokojstva i duševnog mira.

Zemljište s križem prodano je 2009. obitelji Ljubice i Đure Kirša iz Ulice Tituša Brezovačkog br. 6. Obitelj Kirša je 2012. temeljito renovirala i uredila križ na zagovor Đure Kirše, nakon njegovog ozdravljenja i izlječenja od karcinoma. Radove betoniranja oko križa izveo je građevinski obrtnik Hazim Omerbašić iz Vrbovca. Na križ je Ivan Klasić iz Vrbovca postavio emajlirani štitnik od elementarnih nepogoda. Oko križa postavljenje željezne bijele ograde izvršio je obrtnik Ljubo Kresaj iz Celina. Tijekom cijele godine obitelj Kirša skrbi o urednosti i čistoći okoliša oko križa oko kojeg su uvijek postavljene lončanice s cvijećem, svijeće ili lampaši. Križ je izuzetno lijepo uređen za dan Svih svetih. Ispred križa ostavljen je otvoreni prostor kako bi se ljudima i putniku namjerniku omogućilo da zastanu, zapale svijeću i ostave cvijeće, u tišini se pomole i da ih u dubinu njihove duše prožimaju kršćanske vrijednosti.

Na području Grada Vrbovca u nekim selima su podignuta dva ili više raspela, dok je križ iz Ulice Tituša Brezovačkog zapravo jedini križ koji se nalazi na vrbovečkim ulicama i trgu. U Vrbovcu postoji više crkvenih sakralnih objekata nego križeva pa su tako izgrađene: župna crkva sv. Vida Mučenika, kapela sv. Tri kralja na groblju, kapelica sv. Florijana i kapelica Marije Pomoćnice. Stoga je vrbovečki križ postao s vremenom duhovni ures u vrbovečkom naselju Jug, ali i cijelog Vrbovca.

Obiteljsko podizanje križa bilo je zbiljsko prezentiranje katoličkoj pripadnosti, te jednog od najvažnijih simbola kršćanske religije i vizualne pučke pobožnosti. Matija Tretinjak i Đuro Kirša su oboje rođeni u selu Gaju, u naselju koje svoju povijest neprekidno piše od 1619., za koje se slobodno može reći da je selo hrvatskih zastupnika. Selo Gaj je tako iznjedrilo sljedeće zastupnike u Hrvatskom saboru, jugoslavenskoj Skupštini ili Županijskom domu Hrvatskog sabora: Dragutina Berteka, Matu Biškupca, Andriju Papu, Božidara Pankretića, Josipa Pankretića i Ivana Tretinjaka. Obitelji Tretinjak i Kirša, svaka na svoj način je oplemenila okoliš oko križa u Ulici Tituša Brezovačkog, ali su isto tako iskazale i poštovanje pripadnosti Katoličkoj crkvi, kršćanskoj vjeri i kulturi.

Događanja
Grad
Hrvatska
Vrbovec
Zagrebačka županija
Zanimljivosti