Jastrebarsko ugostilo III. Obrtnički forum

obrt-1

Grad Jastrebarsko danas je bio domaćin III. Obrtničkog foruma- obrtništva Zagrebačke županije koji je za cilj imao pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva u suradnji s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije. 

-Svi mi moramo znati da najvažnija stvar na svijetu nije gdje smo sada, nego u kojem smjeru idemo- naglasio je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb iskazavši tom prilikom veliku podršku koju im pruža Zagrebačka županija.

-Imam potrebu zahvaliti županu Kožiću i njegovim službama što nas obrtnike razumiju i što je županija adresa na koju uvijek možemo doći, zbog čega je naša suradnja odlična- zaključio je Šabić.

Ta suradnja može se iščitati i iz podataka kako je na ovom području u protekle tri godine broj novootvorenih obrta porastao u odnosu na one koji su zatvoreni.

-Zagrebačka županija tradicionalno je obrtnička županija te da se niz godina hvalimo obrtništvom, a ono nam to vraća kroz dobre rezultate. Obrtnici su nam zasigurno pridonijeli i što smo iz treće skupine, prešli među najrazvijenije hrvatske županije. Broj obrta nam se povećao što znači da oporavak ide u dobrom smjeru, a ono što je također bitno to su ukupni prihodi koji su za Zagrebačku županiju jako dobri- rekao je župan Stjepan Kožić.

Odabir Jastrebarskog kao domaćina današnjeg skupa nije bio slučajan, jer Jastrebarsko je po broju obrtnika u Zagrebačkoj županiji na četvrtom mjestu s više od 600 registriranih obrtnika.

-Obrtništvo je važan segment svake lokalne zajednice pa tako i Jaske. Ispred nas su jedino Velika Gorica, Zaprešić i Samobor koji su i veći od nas, tako da smo mi kad se broj obrtnika gleda u odnosu na broj stanovnika u vrhu. To govori, da nam je to vrlo važan segment društva, a mi kao grad osiguravamo određene subvencije, potpore i pomoći za obrtnike. Čak smo dobili i određene nagrade po pitanju poduzetništva, no od priznanja se ne živi. Mi kao gradovi trebamo za obrtništvo stvarati bolje uvjete za funkcioniranje, jer to je jedina prilika za napredak- ispričao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Inače, glavna misao vodilja današnjeg foruma bila je „Obrazovanje i zapošljavanje nemaju alternativu“, o čemu je najviše govorio predsjednik jaskanskog Udruženja obrtnika Stipe Bučar.

-Svjesni smo situacije da u zadnje vrijeme u Hrvatskoj imamo sve manje stručnih ljudi, ali i obrtnika. Vjerujem da ćemo donijeti prave zaključke u kojem smjeru ići te tako postupiti prema našim učenicima. Ono što često naglašavam je da moramo krenuti s viših razina kako bi mogli napraviti jednu kampanju na nacionalnom nivou, kako bi mogli animirati učenike na upis za obrtnička zanimanja. Samim time, moramo im osigurati stalo zaposlenje, ali i daljnje stručno usavršavanje kako bi mogli valjano raditi na tržištu rada- zaključio je Bučar.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija