Jastrebarsko dalo “zeleno svjetlo” projektu “Prevencija u zajednici”

Grad Jastrebarsko, krajem prošle godine uključio se u projekt „Prevencija u zajednici“ gdje kroz dodatni rad jaskanskog Vijeća za prevenciju namjerava doprinijeti učinkovitoj prevenciji zlouporabe sredstava ovisnosti i smanjenju broja mladih ovisnika u našoj zajednici.

Naime, do sada je u sklopu projekta kroz set edukacija i znanstveno utemeljenih akcija osnaženo gradsko Vijeće za prevenciju te sada slijedi istraživanje među djecom i mladima, a kroz anonimne upitnike potrebe i problema s kojima se građani susreću u svakodnevnom životu zajednice u projekt se namjerava uključiti i šira javnost. Želja je uključiti što veći broj građana na svim razinama te utjecati na smanjenje trendova konzumacije alkohola, pušenja i korištenja ostalih sredstava ovisnosti među djecom i mladima te im tako omogućiti zdraviju okolinu za odrastanje.

Istraživanje će se provoditi tijekom prve polovice veljače – djeca i mladi bit će obuhvaćeni kroz provedbu istraživanja u školama, a građani će biti uključeni putem kratkog upitnika u elektroničkom obliku koji će online biti dostupan na različitim društvenim profilima te stranicama gradskih institucija i organizacija. Upitnik će također biti dostupan i na frekventnim mjestima u gradu (gradske ustanove, knjižnica, dom zdravlja, policija itd.). Online upitnik možete ispuniti OVDJE. 

U istraživanje se namjerava uključiti 300-tinjak djece i mladih te oko 500 građana na širem području grada, s ciljem kako bi se utvrdili čimbenici koji utječu na konzumaciju sredstva ovisnosti upravo među djecom i mladima.

Projekt se provodi uz podršku Ureda za suzbijanje zloporabe droga, Ministarstva zdravstva te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nositelj projekta je Udruga roditelja “Korak po korak” iz Zagreba, a u projekt su uključeni Sveti Ivan Zelina, Zaprešić i Jastrebarsko.

Članovi jaskanskog Vijeća za prevenciju, na posljednjoj su sjednici dali „zeleno svijetlo“ gore navedenom projektu kojeg je nazočnima prezentirala voditeljica Marina Trbus.