Izmjene Zakona o obnovi uskoro u javnoj raspravi. Horvat otkriva: Država će sve prijepore rješavati nakon obnove

Zakonske izmjene kojima se uvodi novi pristup obnovi trenutno su u fazi međuresornog usuglašavanja i procjene fiskalnog učinka

Marin Tironi/PIXSELL

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat otkrio je detalje izmjena Zakona o obnovi koji će uskoro u javnu raspravu, istaknuvši da će država sve prijepore oko legalnosti i imovinsko-pravnih odnosa rješavati nakon obnove, a ne prije nje.

– Sve ono što bude prijepor, rješavat ćemo nakon obnove. Tada ćemo rješavati legalizaciju i imovinsko-pravne odnose, izjavio je Horvat ustvrdivši da u procesu obnove, nakon što se izmjeni zakon, nijedan “papir” više neće biti prepreka.

Svaki oštećeni objekt koji ima crvenu ili žutu naljepnicu gledat će se kao jedinstvena konstrukcijska cjelina. Na primjeru višestambene zgrade najavio je da državi više neće biti bitno “ima li u njoj pet, sedam ili 17 stanova”, a više se neće preispitivati tko je vlasnik zgrade ili kuće.

– Sve žute i crvene zgrade, pa i sve one zgrade koje su nelegalne, a ne nalaze se na koridorima bitnim za državu, mi ćemo kroz proces obnove moći legalizirati, rekao je Horvat.

Zakonske izmjene kojima se uvodi novi pristup obnovi trenutno su u fazi međuresornog usuglašavanja i procjene fiskalnog učinka, a javna rasprava će započeti uskoro.

– Sva zainteresirana javnost dobit će priliku 15 dana uputiti svoju kritiku na novi zakon, kazao je Horvat i obećao je da će i nakon rasprave u zakon “ukomponirati sve dobre ideje”.

Naglasio je da će dinamika obnove ovisiti o potrebnim sredstvima.

– Dio financijske omotnice smo osigurali, dinamika će sigurno ovisiti i o pribavljanju ostalog dijela potrebnih sredstava, zaključio je Horvat.