IZ GRADA ZAGREBA PORUČILI: Više od 616 milijuna proračunskih prihoda su EU sredstva

Zagrebački Ured za programe i projekte Europske unije odgovorio je na kritike kandidata u predizbornoj kampanji o nedovoljnom korištenju novca iz fondova EU

Josip Regović/PIXSELL

Zagrebački Ured za programe i projekte Europske unije odgovorio je na “paušalne i neutemeljene kritike” kandidata u predizbornoj kampanji o nedovoljnom korištenju novca iz fondova EU, istaknuvši da je Grad od 2017. do 2020. ostvario 616,1 milijuna kuna EU prihoda.

Ne navodeći o kritikama kojih kandidata se radi, iz Ureda poručuju da su Grad Zagreb, gradske ustanove i trgovačka društva od 2017. prijavili 624 projekta ukupne vrijednosti 7,2 milijarde kuna, a u istom razdoblju uspješno proveli 252 projekta ukupne vrijednost 1.8 milijardi kuna, dok je u provedbi 301 projekt ukupne vrijednosti 3,6 milijardi kuna.

Kažu da je po zadnjim izvješćima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o stanju ugovorenosti sredstava dostupnih Hrvatskoj samo u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija do kraja 2020. godine u Hrvatskoj ukupno ugovoreno 7536 projekata vrijednosti 63,38 milijardi kuna, od čega na području Zagreba 29,12 posto.

– Podsjećamo kako je jedan od osnovnih ciljeva Kohezijske politike konvergencija, odnosno poticanje razvoja nerazvijenih regija, sukladno tome Grad Zagreb kao najrazvijenija županija ima ograničene inicijalne mogućnosti korištenja EU sredstava, stoji u priopćenju.

Unatoč ograničenjima, Grad Zagreb iznimno je uspješan u korištenju EU sredstava, a među projektima koji se provode “gotovo da i nema područja nadležnosti Grada u kojima se ne provodi neki EU-ov financirani projekt”.

Podsjećaju da u tako financirane projekte pripadaju rekonstrukcija rotora Remetinec, modernizacija tramvajske infrastrukture, nabavke autobusa, modernizacija pothodnika, 16 projekata energetske obnove vrtića i škola, nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i dr.