Ivica Komljen: Ovo mjesto simbol je zajedništva hrvatskih branitelja

U Novskoj je održana komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima 1991.-1995. godine na Zapadno-slavonskom ratištu. Kod spomen obilježja Trokut, herojima su, uz roditelje i obitelji poginulih iz četiri hrvatske županije, počast odala i brojna izaslanstva, među njima brigadni general Ivica Komljen kao izaslanik predsjednice RH, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić kao izaslanik predsjednika Vlade RH i resornog ministra te Josip Đakić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Vijence su položila i izaslanstva gradova i općina, predstavnici Policijske uprave sisačko-moslavačke, kao i mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 

Naime, operacijom Orkan-91 oslobođeno je 11 okupiranih naselja, dok su pod zapovijedanjem Rudija Stipčića u njoj sudjelovali pripadnici 17 postrojbi s područja Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Križevaca, Koprivnice, Vrbovca, Ivanić-Grada, Križa, Kutine, Kloštar Ivanića i Novske, kao i pripadnici 1. gardijske brigade “Tigrovi” te 125. brigade Hrvatske vojske. Upravo je jedan od najtežih bojeva bio za područje oko tadašnjeg motela Trokut, koje je oslobođeno 19. studenog. Također, tijekom izvođenja operacije u jesen i zimu 1991. godine na oltar Domovine život je položilo 327 hrvatskih branitelja, dok je njih 672 ranjeno.

– Ovo mjesto simbol je zajedništva hrvatskih branitelja i svih postrojbi koje su branile ovo područje, a simbol je hrabrosti i pobjede. Ovdje, na raskrižju Trokut, prisjećamo se s tugom svih poginulih branitelja na novljanskoj bojišnici. Sjećanja na njih moramo prenijeti i na buduće naraštaje, poručio je okupljenima brigadni general Ivica Komljen, koji je ujedno sudjelovao u ratnim događanjima na bojišnici Novske.