Ivanić-Grad u TOP 5 po izdvajanju za poljoprivredu

Poljoprivredni poticaji Ivanić-Gradu se provode kroz 9 mjera

Prema podacima FINA-e za 2018. godinu, na temelju konsolidiranih proračuna, a u odnosu na ukupne rashode i izdatke, najviše je za subvencioniranje poljoprivrede izdvojio Grad Ozalj – 2,51 posto. Analiza gradonačelnik.hr pokazala je da su u vodećih deset gradova, gradovi iz Kontinentalne Hrvatske, koji povećavaju potpore, znajući da je poljoprivreda u tim krajevima većinom najznačajnija industrija, koja može zaposliti velik broj ljudi.

S područja Zagrebačke županije u TOP 5 je Ivanić-Grad, koji se smjestio iza Ozlja, Otoka, Vrgorca i Sinja. Inače, na području Ivanić-Grada registrirano je preko 1000 poljoprivrednih gospodarstava, a poljoprivredne površine dostižu brojku od skoro 7000 ha od čega je 4000 ha u privatnom vlasništvu.

Najzastupljenije poljoprivredne kulture su žitarice, pa se programom poticanja poljoprivredne proizvodnje nastoji potaknuti proizvođače na proizvodnju visoko profitabilnih kultura.

–Važnost poljoprivrede za naš grad je očuvanje broja OPG-ova te poticanje istih na udruživanje u zadruge i proizvođačke organizacije zbog održivosti i razvoja gospodarstva te očuvanja ruralne baštine. Također je od posebne važnosti stvaranje prehrambene neovisnosti, očuvanje tradicionalnih prehrambenih proizvoda te održavanje agrobioraznolikosti i održive uporabe prirodnih resursa- kaže gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Poljoprivredni poticaji Ivanić-Gradu se provode kroz 9 mjera.