Inicijativa “Za radnički ZOR” sljedećeg petka organizira prosvjed pred Vladom i Hrvatskim saborom

Povod prosvjeda su izmjene Zakona o radu koje smatraju da su na štetu radnika i apsurdnih propisa koje nameće Zakon o reprezentativnosti sindikata
Konfrencija za medije Inicijative Za radnički Zakon o radu Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici inicijative „Za radnički Zakon o radu” najavili su prosvjed pred Vladom i Hrvatskim saborom zbog izmjena Zakona o radu, za koje smatraju da su na štetu radnika, i apsurdnih propisa koje nameće Zakon o reprezentativnosti sindikata.

Prosvjed će se održati idućeg petka, 21. listopada, na Markovu trgu u 17 sati, a pozvani su svi sindikati i političke stranke koji podržavaju izmjene ZOR-a kojima bi se jačala radnička prava. Također će tražiti izmjene Zakona o reprezentativnosti sindikata.

Predložene izmjene ZOR-a i dalje ne reguliraju rad digitalnih platformi i prava njihovih radnika, među kojima je sve više stranih državljana, upozorili su predstavnici inicijative. Devedeset posto novih ugovora na radu su ugovori na određeno vrijeme, a izmijenjeni ZOR nazvali su „podlim zakonom” koji uvodi zapošljavanje preko agencija i digitalnih platformi kao važnih oblika rada.

Radnici koji imaju ugovor o radu u njemu neće naći podatke o osnovnoj bruto plaći, što predstavlja dodatni problem. Stoga će tražiti da osnovna bruto plaća bude obavezan podatak svakog ugovora radu, a ne da se ugovor poziva na druge akte poslodavca. Radnik mora znati koliko je njegova plaća i radno vrijeme, poručili su.

S druge strane, Zakon o reprezentativnosti sindikata opstruira sindikalni rad. Prije je pravo na pregovaranje imao svaki sindikat koji je sposoban izboriti se za interese svojih članova, a sada reprezentativnost ovisi samo o broju članova. Pri tome će najavljene izmjene ZOR-a uvesti posebna prava samo za članove sindikata koji zadovoljavaju propise Zakona o reprezentativnosti, čime se „kroz velika vrata uvodi korupcija na sindikalnu scenu”.

Hrvatska
Ostalo