Igor Hrečuk: Stanje sigurnosti na području Dugog Sela je zadovoljavajuće

Temeljem statističkih pokazatelja stanja sigurnosti možemo zaključiti da je stanje sigurnosti na području Policijske postaje Dugo Selo za 2018. godinu zadovoljavajuće, što nam je potvrdio i načelnik PP Dugo Selo Igor Hrečuk. Inače, tijekom 2018. godine na području Policijske postaje Dugo Selo evidentirano je 206 kaznenih djela, dok je 2017. godine bilo evidentirano 254 kaznena djela.

-Bilježimo smanjene za 48 kaznenih djela ili 19 posto. Raščlambom kaznenih djela bilježi se pad kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta za 29 posto, organiziranog kriminaliteta za 77 posto, gospodarskog kriminaliteta za 43 posto, kriminalitet droga za 50 posto, te kaznena djela iz domene cestovnog prometa za 29 posto- upoznao nas je s brojkama o kaznenim djelima načelnik Policijske postaje Dugo Selo Igor Hrečuk.

Što se tiče grada Dugog Sela na njegovom je području zabilježeno 108 kaznih djela. U odnosu na godinu ranije zabilježena su 43 kaznena djela manje. Na području opčine Brckovljani evidentirana su 43 kaznena djela, dok je 2017 evidentirano 54 kaznena djela ,a na području opčine Rugvica zabilježeno je 55 kaznenih djela, dok je 2017 godine evidentirano 57 kaznenih djela. Od ukupnog broja 206 kaznenih djela riješeno je 111 kaznenih djela ili 54 posto.

-Analizom prekršaja (obiteljski zakon, zakon o prekršajima protiv JRM-a) tijekom 2018. godine evidentirano je 108 prekršaja, a 2017.godine evidentirano je 166 prekršaja , što je smanjenje za 58 prekršaja ili 35 posto. Analizom prometnih nesreća zabilježeno je 149 prometnih nesreća, što je za 12 prometnih nesreća ili 7,45 posto manje nego 2017. godine. Dogodile su se 53 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama gdje se bilježi smanjenje za 7 ili 11,67 posto, dok se je dogodila jedna prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom- kaže Hrečuk te napominje kako su najugroženije prometnice Ulica Josipa Zorića, Zagrebačka ulica te Rugvička ulica.

-Tijekom 2018. godine evidentirano je ukupno 4 662 prometnih prekršaja. Bilježimo povećanje utvrđenih prekršaja u odnosu na godinu ranije za 557 prekršaja ili 13,57 posto.Bilježi se povećanje utvrđenih prekršaja nepoštivanje ograničenja kretanja brzine vozila, te vožnja pod utjecajem alkohola, kao i ne korištenje sigurnosni pojaseva za vrijeme vožnje te nepravilno korištenje mobitela tijekom vožnje- o prometnoj statistici će Hrečuk.

Analizirajući kompletne statističke podatke te poduzete odgovarajuće mjere i radnje policijskih službenika nameće se zaključak kako je stanje sigurnosti dobro, povoljno i zadovoljavajuće, jer došlo je do smanjenja ukupnog broja kaznenih djela za 19 posto, a tako i zbog otkrivačke djelatnosti počinitelja kaznenih djela koja iznosi 54 posto.

-Tijekom narednog perioda prioriteti u postupanju Policijske postaje Dugo Selo temeljit će se na prevenciji sprečavanja činjenja kaznenih djela kao i otkrivanju kaznih djela i njihovih počinitelja u cilju smanjenja kaznenih djela, provale u domove i trgovine. Nastavit ćemo i s provedbom preventivno represivnih akcija sankcioniranja vozača koji krše prometne propise a poglavito će biti zahvaćeni prekršaji koji su detektirani kao „četiri glavne ubojice na prometnicama“ a to su vožnja pod utjecajem alkohola, ne korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje kako na prednjim tako i na zadnjim sjedištima ,nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te nadzor kretanja brzine vozila- istaknuo je načelnik PP Dugo Selo Igor Hrečuk, koji nas je upoznao i s činjenicom kako je na području Dugog Sela ponovno osnovano Vijeće za prevenciju.

-Vijeće će poduzimati sve potrebite radnje u cilju suzbijanja uporabe opojnih droga, alkohola i duhana, a sve u cilju zaštite mlađe populacije od sredstava ovisnosti. Kroz vijeće za prevenciju, Policijska postaja će provoditi i dalje preventivne programe u osnovnim i srednjim školama, MAH 1 I MAH 2- zaključio je Hrečuk.