VOĆNO SAVRŠENSTVO

Idealan spoj jednostavnosti i voćne raskoši: Brzi recept za ukusni kolač s borovnicama

Proljeće je godišnje doba koje nas potiče da unosimo svježinu, boje i laganije okuse u svoju kuhinju. Kolač s borovnicama idealan je spoj jednostavnosti i voćne raskoši – mekan, sočan i pun malih, ljubičastih iznenađenja u svakom zalogaju.
kolač borovnica Foto: Pixabay/Ilustracija

Proljeće je godišnje doba koje nas potiče da unosimo svježinu, boje i laganije okuse u svoju kuhinju. Kolač s borovnicama idealan je spoj jednostavnosti i voćne raskoši – mekan, sočan i pun malih, ljubičastih iznenađenja u svakom zalogaju.

Ne zahtijeva puno vremena ni komplicirane sastojke, a rezultat je desert koji savršeno pristaje uz jutarnju kavu, popodnevni čaj ili kao lagani završetak obiteljskog ručka. Ovaj proljetni kolač ne samo da miriše na limun i borovnice, već budi i onaj poznati osjećaj domaće topline – uz dašak svježine koji dolazi s prvim toplim danima.

Recept

Sastojci:

Za biskvit:
3 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml jogurta
100 ml suncokretovog ulja
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
korica jednog limuna
150 g svježih ili smrznutih borovnica
prstohvat soli

Za posipanje:

šećer u prahu (po želji)
još malo borovnica i listići mente za dekoraciju

Borovnice/Pixabay/Ilustracija

Priprema

Zagrij pećnicu na 180 °C i obloži kalup za pečenje (cca 24 cm) papirom za pečenje. U velikoj posudi miksaj jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodaj jogurt i ulje te nastavi miksati dok se ne sjedini.

Umiješaj brašno, prašak za pecivo, koricu limuna i prstohvat soli. Miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Lagano umiješaj borovnice (ako su smrznute, prethodno ih uvaljaj u malo brašna kako ne bi potonule). Izlij smjesu u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.

Peci 30–35 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe čista. Ohladi kolač, pospi šećerom u prahu i ukrasi borovnicama i listićima mente po želji.

NUTRICIONIZAM: Kajzerica definitivno ne potječe iz prisavskog zagrebačkog kvarta, ali je možda kraljevskog podrijetla!

 

Gastro
Hrvatska