HSLS predložio povećanje neoporezivog primitka studenata na 25 tisuća kuna

Time bi se, kažu, ublažile posljedice inflacije i pada standarda studenata i njihovih roditelja te potaknulo sezonsko zapošljavanje
hsls Patrik Macek/PIXSELL

HSLS predlaže povećanje neoporezivog primitka studenata s 15 tisuća kuna na 25 tisuća kako bi se ublažile posljedice inflacije i pada standarda studenata i njihovih roditelja te potaknulo sezonsko zapošljavanje, poručila je ta stranka na konferenciji za medije.

– HSLS će u okviru socijalnih mjera zatražiti povećanje trenutačnog praga poreznih olakšica na iznos od 25 000 kuna, što će sigurno pomoći našim studentima u poboljšavanju njihova standarda, kao i ublažavanju nedostatka radne snage u sezonskim poslovima, rekao je saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, neoporezivi primitak za studentski rad iznosi 63 000 kuna. Taj iznos sastoji se od neoporezivog primitka u iznosu od 15 000 kuna i godišnjeg iznosa osnovnog osobnog odbitka od 48 000 kuna. Prekoračenjem iznosa neoporezivog primitka od 15 000 kuna student prestaje biti porezna olakšica roditelja koji ga uzdržava te u tom slučaju roditelji su obvezni vratiti iznos ostvaren kao osobni odbitak.

HSLS-ov prijedlog podržala je predstavnica studentske inicijative “300=300” Dijana Radovniković.

– U ovom prijedlogu prepoznajemo priliku za rješavanjem nekih dugogodišnjih problema koji opterećuju najveći dio naših kolega te smo, kao i uvijek, među prvima u borbi za prava studenata, istaknula je.

Predsjednica Mladih hrvatskih liberala Zagreba Gabriela Bošnjak izjavila je da je velik broj mladih koji rade preko student servisa razočaran naplaćivanjem poreza od njih ili njihovih roditelja zbog čega gube motivaciju za stjecanjem radnog iskustva tijekom studija.

Hrvatska
Politika