Razgovor s povodom

HRVOJE KOŠĆEC, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline: Zelina je danas mnogo bolja i razvijenija nego što je bila prije 10 godina

Što je sve obilježilo godinu na izmaku, ali i kakvi su planovi za 2024. u Gradu Svetom Ivanu Zelini doznajemo u razgovoru s gradonačelnikom Hrvojem Košćecom
DSC_4414

Kraju smo priveli još jednu godinu, s vašeg gledišta što je obilježilo 2023.?

Godinu su u najvećoj mjeri obilježili projekti sufinancirani EU sredstvima, a rezultat toga je rekordni proračun grada. Treba napomenuti da je ovaj rezultat postignut bez dodatnog opterećenja naših građana.

Najznačajnija i najveća je investicija od gotovo 5,3 milijuna eura na sanaciji nerazvrstanih cesta u sklopu operacije „Vraćanje u ispravno radno stanje nerazvrstanih cesta oštećenih u potresu“. Samo za usporedbu, zahvaljujući EU sredstvima obnovili smo u samo 4 mjeseca više cesta nego što bi kroz redovno održavanje obnovili kroz 10 godina.
Završeno je nekoliko kapitalnih projekata od kojih svakako treba istaknuti izgradnju „Zelinskog multifunkcionalnog centra za prevenciju s knjižnicom“. Nadalje, tu je nadogradnja vatrogasnog centra u Svetom Ivanu Zelini s izgradnjom nove prometnice te 20 novih parkirnih mjesta.

Izgrađene su dvije nove dionice nogostupa, prva u naselju Paukovec, a druga na dionici od raskrižja s državnom cestom do župne crkve u Blaškovcu.

Brzi optički Internet stigao je sredinom godine i u naš grad, tako da građani konačno mogu imati stabilnu i brzu Internet vezu. Trenutno su pokrivena naselja Sveti Ivan Zelina, Biškupec, Gornja Topličica i Šulinec, a mreža se već gradi i u smjeru Goričice i u smjeru Komina

Ljeto u Zelini zaživjelo je punim plućima u Čudesnoj šumici i vjerujem da je po prvi puta u novijoj povijesti bilo mnoštvo zanimljivog sadržaja i aktivnosti tijekom cijelog ljeta, a ovog Adventa, po prvi puta u povijesti našeg grada imali smo klizalište koje je izvrsno prihvaćeno i posjećeno.
Sveukupno gledano, uzbudljiva i dinamična godina.

Svjedoci smo nastavka komunalnih aktivnosti na području Grada, nastavljena je sanacija prometnica, izgradnja pješačkih staza…. Jeste li zadovoljni dinamikom svih tih radova, jer dežurni komentatori uvijek će kazati kako je to već trebalo biti napravljeno.

Dinamika je u skladu s našim financijskim mogućnostima. Najlakše je naručiti radove, ali na kraju priče to treba i platiti. Upravo zato upravljamo dinamikom projekata tako da smo uvijek likvidni, da normalno funkcioniranje Grada i gradskih institucija nikad ne bude ugroženo. Također, trudimo se maksimalno iskoristiti svaki euro koji nam je na raspolaganju tražeći mogućnosti financiranja iz EU fondova ili drugih državnih i županijskih izvora.

Jedan od primjera je obnova zgrade Muzeja. Početkom godine završili smo radove na konstruktivnoj obnovi zgrade, a vrijednost radova iznosila je oko 1,7 milijuna eura i u cijelosti su financirani EU sredstvima. Mogli smo odmah krenuti s cjelovitom obnovom, no odlučili smo pričekati novi natječaj koji je bio najavljen. Strpljenje se isplatilo i na novom natječaju smo osigurali oko 2,5 milijuna eura EU sredstava za cjelovitu obnovu muzeja. Zahvaljujući tome smo preusmjerili vlastita sredstva za izgradnju nogostupa. Na ovaj način smo osigurali sredstva za oba projekta.

Jeste li zadovoljni potporama koje ostvarujete izravno iz Zagrebačke županije, ali i iz viših instanci – raznih ministarstava pa i iz EU fondova?

Za sada možemo biti zadovoljni, posebno sa sredstvima iz EU fondova. U većini slučajeva uspijevamo dobiti sredstva na prijavljenim natječajima, a što je još važnije, dobivena sredstva uspijevamo na vrijeme i kvalitetno uložiti u prijavljene projekte. Uvodno sam već spomenuo obnovu cesta, konstruktivnu obnovu Muzeja, izgradnju „Zelinskog multifunkcionalnog centra za prevenciju s knjižnicom“, nadogradnju vatrogasnog centra u Svetom Ivanu Zelini s izgradnjom nove prometnice i 20 novih parkirnih mjesta te dvije nove dionice nogostupa.

Uspjeh je tim veći, što u ovu statistiku nisu uračunati EU sufinancirani projekti Gradskog društva crvenog križa s projektom Zelinskog multifunkcionalnog centra i projekt Udruge SRCE pod nazivom „Izgradnja kuće za socijalno stanovanje“, na kojima je Grad bio partner, a tu je i projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava vrijedan 8,6 milijuna eura gdje se gradi 65 km vodovodne mreže i osigurava našim građanima više od 1500 besplatnih priključaka na javnu vodovodnu mrežu. Ovi projekti se financijski ne vide u našem proračunu, a direktno su povezani s gradom.

2023. proslavili ste i mali jubilej – 10 godina otkako ste postali gradonačelnikom. Jeste li zadovoljni učinjenim u tom desetljeću?

Zadovoljan sam s rezultatima, pogotovo imajući na umu okolnosti i nezavidnu financijsku situaciju koju sam zatekao 2013. godine. Još veći problem je bio nepostojanje jasne vizije i strategije razvoja grada kao i nepostojanje projekata spremnih za prijavu na EU fondove. Korak po korak, napravili smo strategiju, razvijali smo kompetencije unutar gradske uprave te pripremali projekte bitne za razvoj. Sav uloženi rad i trud došao je na naplatu u zadnjih nekoliko godina i vjerujem da su naši građani to prepoznali.

Najbolji dokaz tome je i nova Odluka Vlade RH o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti gdje je grad Sveti Ivan Zelina svrstan u 7. skupinu razvijenosti, znači samo jednu stepenicu ispod najviše 8. skupine razvijenosti. Prije 10 godina, grad Sveti Ivan Zelina imao je indeks razvijenosti 92,39 te je bio svrstan u 3. skupinu koja je označavala ispodprosječni stupanj razvijenosti. Zahvaljujući rezultatima našeg rada, 2018. godine taj je indeks bio 102,472, a prema novim podacima sada indeks razvijenosti iznosi 104,326 što nas svrstava u 7. skupinu. Postizanje ovakvog napretka u samo 10 godina govori dovoljno samo za sebe.

Žalite li što ste se stavili u ovu službu i biste li sve još jednom ponovili?

Nije mi žao jer Zelina je danas mnogo bolja i razvijenija nego što je bila prije 10 godina. To nije samo moja zasluga, nego je to rezultat rada svih mojih suradnika u gradu i gradskim institucijama te rezultat rada svih gradskih vijećnika koji me podržavaju i s kojima surađujem kako bi naši planovi i rezultati rada bili još bolji. Na drugi dio pitanja je malo teže odgovoriti. Radio sam 20 godina u privatnom sektoru i tamo ostvario vrlo uspješnu karijeru. Sve je puno jednostavnije jer svi gledaju u istom smjeru i nastoje pomoći tvrtki da ide naprijed.

Vođenje Grada je bitno drugačije jer je opseg posla puno veći, a osim toga imate dežurne kritičare koji će uvijek prigovarati bez obzira na kvalitetu nekog projekta. Unaprijed će reći da nešto ne valja, pa kad se pokaže suprotno i projekt bude uspješan, potraže novu temu i novi projekt koji mogu kritizirati. Nemam problema s konstruktivnom kritikom, ali najčešće je to samo politiziranje bez nuđenja konkretnih rješenja.

Zahvaljujući podršci građana, imam još mnogo ideja i snage za nastavak ove službe.

Kakvi su daljnji planovi za 2024. godinu? Koliko će ukidanje prireza utjecati na Gradski proračun?

Ukidanje prireza od 12 posto znači i jednako toliko manje prihoda u gradskom proračunu. Malo je ispod radara prošla činjenica da je povećan neoporezivi dio plaće te da su korigirani koeficijenti osobnih olakšica zaposlenika, što nam umanjuje prihode za dodatnih 10 posto. Unatoč tome, donijeli smo odluku da nećemo povećavati stope poreza na dohodak, nego ćemo zadržati postojeće stope od 20 posto i 30 posto. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti doseljavanje na područje grada, pogotovo onih koji već imaju nekretnine na našem području, a dodatni prihod očekujem i radi povećanja minimalne plaće.

Najznačajniji faktor je činjenica da za 2024. godinu već imamo osigurana EU sredstva u iznosu od oko 7 milijuna eura za 3 velika projekta. Konkretno, radi se o izgradnji novog dječjeg vrtića u Donjoj Zelini vrijednosti 2 milijuna eura, cjelovitoj obnovi muzeja vrijednosti 2,5 milijuna eura te sanaciji odlagališta Cerovka vrijednosti 3 milijuna eura. Prva dva spomenuta projekta financiraju se u 100 postotnom iznosu, dok je sanacija odlagališta Cerovka pokrivena s 85 posto.

Treba spomenuti i nekoliko projekata koje ćemo financirati vlastitim sredstvima, a to je prije svega izgradnja dvije dionice nogostupa na trasi državne cestu DC3 od Goričice do Komina. Nedavno smo potpisali Ugovor s izvođačem radova za izgradnju dionice Pretoki-Črečan-Hrastje ukupne duljine oko 2 kilometra i radovi će uskoro krenuti. Također, početkom godine planiramo raspisati natječaj za izgradnju dionice od Donje Zeline kroz Goričicu do skretanja za Blaškovec, ukupne duljine oko 3 kilometra. Ako ne bude komplikacija s javnom nabavom, radovi bi mogli krenuti sredinom godine.

U tijeku su radovi na izgradnji ceste i platoa kod crkve u Kominu te na izgradnji sportskog parka (vježbališta na otvorenom) u sklopu sportsko rekreacijskog centra. Planiramo izgradnju još jednog dječjeg vrtića u naselju Sveta Helena, a trenutno pripremamo dokumentaciju za prijavu na EU natječaj.

U tijeku je projekt implementacije takozvanih „pametnih pješačkih prijelaza“ na četiri najproblematičnije lokacije. Ugradit će se dodatni znakovi te dodatno svjetlosno upozorenje kako bi pješaci bili vidljiviji, a vozači bili dodatno upozoreni na prisustvo pješaka.

U užem centru grada, pripremamo prijavu na EU natječaj za rekonstrukciju zgrade starog suda u Glazbeno edukativni centar. Već imamo pripremljenu kompletnu projektno tehničku dokumentaciju i pravomoćnu građevinsku dozvolu pa se nadamo da ćemo putem EU natječaja osigurati potrebna financijska sredstva.

Nastavljamo s redovnim održavanjem nerazvrstanih cesta pri čemu prvenstveno mislim na asfaltiranje makadamskih puteva te ćemo kao i svake godine dopuniti sustav javne rasvjete gdje god još nedostaje. U planu je opremanje novih dječjih igrališta te nastavak uređenja vatrogasnih i društvenih domova. U svakom slučaju, godina će biti vrlo sadržajna.

Intervju
Sveti Ivan Zelina