Intervju s gradonačelnikom

HRVOJE KOŠĆEC, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline: Sve ono što sam najavljivao prethodnih godina konačno je došlo u fazu realizacije

Što je sve u planu za 2023., kako teku radovi na sanaciji prometnica, što nas očekuje za Svetoivanjske dane i ostalim važnim gradskim temama porazgovarali smo s gradonačelnikom Hrvojem Košćecom
DSC_2571

Iza Svetog Ivana Zeline uspješna je 2022. godina, koja je donijela nastavak gospodarskog rasta, kao i provedbu brojnih kapitalnih projekata. S istom tendencijom gradsko je vodstvo nastavilo i tijekom ove godine. Što je sve u planu, kako teku radovi na sanaciji prometnica, što nas očekuje za Svetoivanjske dane i ostalim važnim gradskim temama porazgovarali smo s gradonačelnikom Hrvojem Košćecom.

Gospodarski i investicijski zamah u Svetom Ivanu Zelini vidljiv je na svakom koraku, čime je Zelina sve privlačnija investitorima, koji se ovdje odlučuju na daljnja ulaganja?

Sve ono što sam najavljivao prethodnih godina konačno je došlo u fazu realizacije. Dugi niz godina investitori su zaobilazili Zelinu, vjerojatno zbog nekih loših iskustava iz prošlosti, no vjerujem kako smo svojim radom i prezentacijom Svetoga Ivana Zeline privukli nove investitore i investicije u naš grad i to se danas vidi.

U posljednjih godinu i pol dana otvorena su tri velika trgovačka centra, koja su nedostajala našem gradu. Također, nova su velika ulaganja u Zoni gospodarske namjene gdje Violeta gradi treći objekt, Alca je započela s velikom investicijom gradnje novog velikog skladišta, a u najavi su i nove investicije u Poslovnoj zoni Sveta Helena. Isto tako, tijekom ove godine otvorena je poslovna hala u Donjoj Zelini tvrtke Gracotech. Kad smo već kod gospodarstva veseli me da će i prostor bivšeg outleta dobiti novu funkciju, jer taj je prostor kupila tvrtka 11teamsports Print GmbH podružnica Hrvatska, te će ondje imati svoj regionalni centar.

Iz svega je vidljivo kako nam gospodarstvo raste, broj nezaposlenih nam je najniži u povijesti našega grada. Šta drugo reći, nego da se to tako nastavi i dalje.

Osim investitorima, Sveti Ivan Zelina sve je više privlačan i za doseljavanje stanovnika, tome svjedoči i gradnja višestambenih objekata, gdje se stanovi odmah prodaju. Iz toga proizlazi kako je Zelina danas i ugodno mjesto za život.

Ako pogledate broj sadržaja koje smo omogućili našim građanima u posljednjih nekoliko godina, onda postoje i objektivni razlozi zašto to ide u tom smjeru. Sportski tereni, dječja igrališta, uređena kino dvorana i redovite kino projekcije, brojni rekreativni sadržaji, kao i naši sportski klubovi samo je mali djelić onoga zbog čega ljudi odabiru Zelinu. Prema statističkim podatcima 2021. bili smo među 10 najboljih gradova po povećanju broja stanovnika u Hrvatskoj, dok podatke za 2022. još nemamo, no pretpostavljam kako će biti isto tako.

Što se tiče višestambenih objekata, dugi niz godina investitori su izbjegavali Sveti Ivan Zelinu, jer su bile vrlo rigidne odredbe prostornog plana, no uz minimalne korekcije tih odredbi imamo zaista veliki procvat višestambene izgradnje. Sam pokazatelj da se sve proda prije nego li je završeno govori da je to bilo nužno napraviti. Uvjeren sam kako će takvih objekata u budućnosti biti još i više.

Sveti Ivan Zelina danas je uspješan po povlačenju EU sredstava, brojni se projekti realiziraju europskim sredstvima. Danas svjedočimo sanaciji brojnih prometnica stradalih u potresu, zgrada Muzeja je obnovljena, pred završetkom je Zelinski multifunkcionalni centar, kao i u skoroj budućnosti gradnja novog vrtića za koji su osigurana sredstva.

Što se tiče EU fondova, s jedne je strane vrlo teško doći do tih sredstava, jer natječaji su dosta zahtjevni i puno se jedinica lokalne samouprave javlja na njih. Vrlo se često nađete u situaciji da je broj prijavljenih projekata tri do pet puta veći od osiguranih sredstava od strane države. Međutim, na dobrom dijelu tih projekata uspjeli smo dobiti financiranje. Nažalost, danas smo svjedoci kako su cijene otišle na više, a i brojne tvrtke su već zauzete drugim projektima koje izvode, tako da ste u dodatnom škripcu, no mi se uspijevamo nekako boriti s time.

Kada govorimo o obnovi prometnica stradalih u potresu radi se o projektu vrijednom više od 30 milijuna kuna i koji se za sada odvija po planu. Izvedeni su radovi na pripremi projektne dokumentacije u cijelosti, radovi na pripremi cesta za asfaltiranje izvedeni su do sada preko 60 posto, dok se trenutno intenzivno radi na asfaltiranju tih prometnica. Nama je rok za završetak svih radova 30. lipanj, no mi smo si zadali malo ambiciozniji terminski plan da sve radove završimo najkasnije do početka lipnja.

Svakako treba spomenuti i veliki projekt Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije koji je ušao u posljednju godinu provedbe, gdje ćemo osigurati više od 1500 besplatnih priključaka za naše građane koji do sada nisu imali priključak za vodu.

Za projekt Zelinskog multifunkcionalnog centra gdje je Grad partner Gradskom društvu crvenog križa, dobili smo 10,7 milijuna kuna te je projekt sufinanciran u stopostotnom iznosu. Zgrada je više-manje gotova te se rade zadnja ispitivanja strojarstva i elektrotehnike. Plan je da kroz sljedećih mjesec dana pripremimo sve za tehnički pregled, a paralelno s time će ići i opremanje objekta. Naša je želja da do 30. lipnja završimo sa svim tim aktivnostima i svečano otvorimo objekt.

Konstruktivna obnova zgrade Muzeja završila je u potpunosti, a vrijednost projekta bila je 12 milijuna kuna te smo i tu dobili stopostotno sufinanciranje. Svi su radovi završeni i sada čekamo novi natječaj za cjelovitu obnovu, čime bismo uveli kompletan sustav grijanja, hlađenja, postavljanje energetske ovojnice, rasvjete i svega onoga što je potrebno da se muzej vrati u funkciju koju je imao prije potresa.

Za izgradnju vrtića nasuprot škole u Donjoj Zelini sredstva su osigurana u iznosu od 15 milijuna kuna putem prijave na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja. Trenutno pripremamo natječajnu dokumentaciju za javnu nabavu za izradu projektne dokumentacije, nakon čega slijede ostali koraci koje je potrebno napraviti kako bismo došli do izgradnje vrtića.

Kakva je projekcija gradskog proračuna za 2023.?

Proračun je za ovu godinu postavljen jako ambiciozno i kreće se negdje oko 20 milijuna eura. To je značajno više nego prošle godine, a nekoliko je razloga zašto je tome tako. Jedan od njih je osiguranih gotovo 4 milijuna eura za sanaciju prometnica stradalih u potresu, zatim je tu planirana cjelovita obnova zgrade Muzeja te vjerujem kako će država uskoro raspisati natječaj. Također, tu je i planirana rekonstrukcija „starog suda“ u glazbeno-edukacijski centar, kao i dio projekata koje sada završavamo. To su dva nogostupa; u naselju Paukovec i u Blaškovcu, završetak ceste iznad Vatrogasnog centra, završetak nadogradnje Vatrogasnog centra, a tu je i niz manjih projekata, koji su nam u planu.

Ako gledamo dosadašnje rezultate, odnosno prihode u prva četiri mjeseca mogu reći kako su oni i malo iznad očekivanja. No, to je rezultat povećanja broja zaposlenih te povećanja plaća svih zaposlenika koji imaju prebivalište na području grada. Inače, naš godišnji rast proračuna je veći od 20 posto, što je puno više, nego što je rast BDP-a Republike Hrvatske, a to je pokazatelj da smo u velikoj mjeri uspješni.

Aktualna tema posljednjih dana, najavljeno je ukidanje prireza, kako vi gledate na to?

Ukidanje prireza je vrlo smiješna tema, jer jedini prihod kojim gradovi sami mogu odlučivati je zapravo prirez, a sada se pod parolom nekakve velike porezne reforme država odlučuje uzeti gradovima njihov prihod, kako bi se to pretočilo u navodno veće neto plaće. Činjenica je da dio gradova u Hrvatskoj već odavno nema prireza, činjenica je da ni velika većina općina nema prireza, pa se postavlja pitanje kome će se zapravo plaća povećati?

Patrik Macek/PIXSELL

Umjesto da se država bavi vlastitom neefikasnošću i reorganizacijom poboljšanja vlastite učinkovitosti, najlakše je mlatiti po jedinicama lokalne samouprave i raditi reorganizaciju u tuđem dvorištu. Ja ću sada javno reći kako su jedinice lokalne samouprave puno učinkovitije od državne uprave i da bi se državna i javna uprava trebala puno više ugledati na aktivnosti lokalne samouprave.

Približavaju nam se Svetoivanjski dani, što nas sve očekuje tih dana u Zelini?

Svetoivanjski dani uvijek su prilika da naše vrijedne udruge prikažu dio svoga rada. Bit će tu dosta raznovrsnih manifestacija za sve uzraste. Cijeli lipanj će tako biti bogat raznim događanjima. I ove godine aktivna će biti Šumica na prostoru ŠRC-a, gdje je predviđen još bogatiji program s još više sadržaja. Vjerujem kako će pripremljeni sadržaj privući i brojne putnike namjernike da dođu u Zelinu i posjete naš kraj.

Sve to dakako doprinosi i stvaranju i prepoznatljivosti Zeline kao turističke destinacije?

Sve to rezultat je rada naših udruga na koje sam ponosan, jer one daju dodatnu vrijednost životu u našem gradu. Zaista je to široki spektar aktivnosti i svatko može pronaći neki hobi za sebe. U tom smjeru mogu najaviti skorašnje otvorenje Gljivarskog centra naše Gljivarske udruge Amanita, koja je ostvarila sredstva putem LAG-a Zeleni bregi, koji će vjerujem biti zanimljiv školama, kao i svim drugim ljubiteljima prirode.

Turizam je bitna grana gospodarstva koja polako, ali sigurno na našem području uzima sve više prostora. Prije šest-sedam godina imali smo dva smještajna objekta gdje ste mogli prespavati, a danas se u Svetom Ivanu Zelini nalazi više od 30 kuća za odmor koje većinom imaju i bazene. Zanimljivo je, kako nam više od 50 posto gostiju dolazi iz inozemstva, što je malo iznenađujuće za sve. Vjerojatno, ni sami nismo svjesni kako lijepom prirodom smo okruženi.

Posljednjih tjedana rukomet je u Zelini bio „in“, mora da ste kao gradonačelnik ponosni na postignute rezultate?

Ponosan sam na sve zelinske sportaše, jer ne treba zaboraviti da mi u Zelini imamo dva osvajača brončanih medalja na Svjetskom prvenstvu u savateu. Također, tu su i naši hokejaši koji iz godine u godinu postižu zapažene rezultate na nivou Hrvatske, ali i u međunarodnim natjecanjima. Rukometašice su sada samo pokazale da su u vrhu, te da sve ono što se radi zadnjih sedam-osam godina s mlađim uzrastima daje svoj konačni rezultat. Rad s djecom u klubu bio je prije malo zapostavljen, no za mene je to najvažnije, a kruna svega toga je ovaj rezultat, na kojem svima čestitam. Ovo nije bljesak, ovo je jedan kontinuitet.

Intervju
Sveti Ivan Zelina