Hrvatski suverenisti prikupili potpise za raspravu o opozivu ministra Grlića Radmana

Hrvatski sabor u dnevni je red uvrstio točku za pokretanje inicijative za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček rekao je da su prikupili potreban broj zastupničkih potpisa za pokretanje inicijative za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana jer on nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj RH.

– Ministar jednostavno nije dorastao funkciji koju obnaša. Hrvatska doslovno nema vanjsku politiku, Hrvatska nema diplomaciju. Niti jedan vanjsko-politički cilj u doba mandata Grlića Radmana nije ispunjen, rekao je Pavliček na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru izvijestivši da su prikupili potrebna 32 potpisa saborskih zastupnika.

Govoreći o razlozima za opoziv, naveo je izborni zakon u BiH koji je nepovoljan za Hrvate u toj zemlji te će se izbori održati iako je Ustavni sud BiH taj izborni zakon proglasio neustavnim. Posebice zabrinjava, upozorio je, da će njemački Bundestag krajem ovoga tjedna donijeti Rezoluciju o BiH u kojoj se optužuje Republiku Hrvatsku da se previše miješa u unutarnje stvari BiH iako je Hrvatska supotpisnik Daytonskog sporazuma i u obvezi je pratiti situaciju u BiH.

Dodao je i da Hrvatska u zadnje tri godine, za vrijeme mandata ministra Grlića Radmana, nije riješila niti jedan granični spor sa susjednima, posebice sa Srbijom. Pri tome, Međudržavna komisija za granice između dvije zemlje nije se sastala za njegova mandata. Pavliček je kazao i da Grlić Radman nije bio u stanju aktivirati već potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije iz 2004. godine koji je  hrvatskoj nacionalnoj manjini trebao jamčiti sigurne mandata na lokalnim i državnim razinama.

Naveo je i da ministar Grlić Radman nije reagirao na skandalozno ponašanje veleposlanika RH u Srbiji Hidajeta Biščevića koji je izravno optužio glavnog političkog predstavnika Hrvata u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova nazvavši ga “ego-etnobiznismenom” uoči samih izbora. Smatra da je time dodatno podijelio hrvatsku zajednicu i nanio joj štetu u Srbiji.

Pavliček je rekao i da je ministar Grlić Radman tolerirao koruptivne radnje u hrvatskoj diplomatskoj mreži na što je upozorio i bivši glavni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Damir Sabljak.

Hrvatski sabor u dnevni je red uvrstio točku za pokretanje inicijative za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.