Prihvaćen samo jedan amandman

Hrvatski sabor usvojio rebalans proračuna

Ukupni prihodi očekuju se u iznosu od 26,6 milijardi eura, a rashodi u iznosu od 28,1 milijardu eura
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

Bez zastupnika MOST-a i Socijaldemokrata, Hrvatski sabor izmijenio je ovogodišnji državni proračun kako mu je to predložila Vlada, ukupni prihodi očekuju se u iznosu od 26,6 milijardi eura, a rashodi u iznosu od 28,1 milijardu eura. Prihodi se, u odnosu na izvorni proračun, povećavaju za 1,7 milijardi, a rashodi za 1,4 milijarde eura. Očekivani proračunski manjak je 510 milijuna eura, odnosno 0,7 posto BDP-a, prema metodologiji ESA.

Prema vladinoj prognozi, udio javnog duga u BDP-u u ovoj će se, u odnosu na prošlu godinu, smanjiti za 5,8 postotnih bodova, na 62,6 posto BDP-a. Inflacija potrošačkih cijena trebala bi usporiti na 6,6 posto u odnosu na 10,8 posto u prošloj godini. Vlada je u ovoj godini projicirala realni rast BDP-a od 2,2 posto, glavni pokretač razvoja trebao bi biti izvoz roba.

Sabor je državni proračun izmijenio glasovima većine zastupnika, za izmjene je glasovalo 77 zastupnika, 24 protiv. Nakon Vlade, i saborska većina odbila je 166 oporbenih amandmana na rebalans, od čega su 143 bila MOST-ova. Zbog takvog odnosa, MOST-ovci su napustili sabornicu prije glasanja o amandmanima i samom rebalansu, a isto su postupili i Socijaldemokrati.

Od svih 166 amandmana podnijetih na rebalans, Vlada i vladajuća većina prihvatili su samo jedan, onaj HDZ-ova Gorana Ivanovića, slijedom kojega će Osijek, koji svake godine vodi bitku protiv komaraca, od države dobiti 600.000 eura za provedbu larvicidnih tretmana na poplavnom području susjednih mu gradova i općina.

Hrvatska
Politika