Očekuje se formiranje velikog vodenog vala rijeke Save

Hrvatske vode puštaju vode Save u retencijski sustav Lonjskog polja

U 15 sati na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Kupi – Selo Kupa, a redovne mjere obrane od poplava su na snazi na rijeci Kupi – Hrvatsko i na rijeci Sutli – Zelenjak
Sisak: Prestanak oborina i poboljšanje vremena doprinijelo padu vodostaja rijeke Save Nikola Cutuk/PIXSELL

Hrvatske vode izvijestile su da se od 15 sati počela otvarati ustava Prevlaka putem koje će se dio velikih voda Save pustiti u retencijski sustav Lonjskog polja i tako značajno sniziti vodostaje na sisačkom području.

Hrvatske vode ranije danas su izvijestile da će obilna akumulirana oborina na području Hrvatske te uzvodnih susjednih država Austrije i Slovenije uzrokovati značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save tijekom današnjeg dana, a očekuje se i nagli porast vodostaja na manjim pritocima.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije danas se očekuje formiranje velikog vodenog vala rijeke Save, s očekivanim večerašnjim maksimalnim protokom od 2200 do 2300 kubnih metara u sekundi na ulazu u Hrvatsku, što znači da se vrh vodenog vala Save u Zagrebu očekuje oko ponoći.

Maksimalni vodostaj Save u Zagrebu očekuje se iznad razine od 350 centimetara zbog čega je moguće uvođenje redovnih mjera obrane od poplava. Nizvodno od Zagreba tijekom subote moguće je dosezanje vodostaja Save višeg od razine za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava.

 

Aktualno
Grad Zagreb
Hrvatska