HAESU za EU

Hrvatska stranka umirovljenika predstavila kandidate i program za izbore

U svom izbornom programu najavljuju borbu protiv siromaštva, zaštitu potrošača i zdravlja, unaprjeđenje i razvoj mobilnosti te regulaciju minimalne mirovine
veselko gabričević Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska stranka umirovljenika pod motom “HAESU za EU” predstavila je program i listu kandidata za predstojeće izbore za EU parlament najavivši borbu protiv siromaštva, zaštitu potrošača i zdravlja, unaprjeđenje i razvoj mobilnosti te regulaciju minimalne mirovine.

Predsjednik Veselko Gabričević istaknuo je, na završnom skupu, kako ta stranka po prvi puta samostalno izlazi na EU izbore, ne želeći biti priljepak bilo kojoj političkoj stranci već pokazati što samostalno mogu učiniti u EU parlamentu za umirovljenike. Upozorio je da ni jedna stranka u svom predizbornom programu nema dio posvećen umirovljenicima, iako čine trećinu biračkog tijela. Najavio je daljnju borbu protiv siromaštva umirovljenika u RH, ali i u EU, kao i za zaštitu zdravlja i prava potrošača umirovljenika.

– Na HSU-ovoj izbornoj listi imamo kvalitetne kandidate različitih profesija s bogatim iskustvom na odgovornim poslovima, koji se nisu kandidirali zbog dobre zarade, a to dokazuju i time što će trećinu svojih primanja donirati u dobrotvorne svrhe, budu li izabrani, poručio je Gabričević te pozvao građane da izađu na EU izbore i glasaju za listu broj 7.

U izbornom programu za održivi i zdrav život umirovljenika planirano je i osnivanje Agencije za starije osobe i uspostava jedinstvene umirovljeničke kartice na tržištu EU-a, istaknula je nositeljica izborne liste HSU-a Ema Culi podsjetivši kako u Hrvatskoj ima oko 800.000 stanovnika u dobi između 60 i 70 godina, a u Europi ih je više od 90 milijuna. Naglasila je važnost prilagođavanja mjera i politika zdravstvene zaštite i mirovinskog sustava toj populaciji te dodala kako ih je potrebno redefinirati. Upozorila je na prijevare potrošača, osobito starije životne dobi te najavila osnivanje Centra za savjetovanje.

Kandidat Želimir Lang razradio je dio izbornog programa za bolji i kvalitetniji život umirovljenika i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane kroz osnivanje Centra za kontrolu, a Mirko Smoljić za gospodarski rast i razvoj kroz inovacije te snažnije uključivanje hrvatskih iseljenika kojih u svijetu živi oko 3,5 milijuna. Josip Jambrač zalaže se za promjenu političke agende tako da se u njezino središte vrati čovjek, odnosno socijalna problematika i podizanje kvalitete života, jer su “ljudi najvažniji”. Kandidatkinja Biserka Dumnica istaknula je važnost prevencije u zdravstvenoj zaštiti u koju se premalo ulaže, iako je poznato da se njome u velikoj mjeri smanjuju troškovi kasnijeg liječenja. Također je upozorila na problem mobilnosti starijih osoba osobito u zgradama bez dizala, što im otežava svakodnevne aktivnosti.

Hrvatska
Politika