Hrvatska spremna zbrinuti 20.000 raseljenih osoba iz Ukrajine

Od početka ruske agresije na Ukrajinu u Hrvatsku je stiglo 4300 izbjeglica

Matija Habljak/PIXSELL

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je od početka ruske agresije na Ukrajinu u Hrvatsku stiglo 4300 izbjeglica te da je Hrvatska spremna zbrinuti 20.000 raseljenih osoba iz Ukrajine.

Od ukupnog broja dosad pristiglih izbjeglica iz Ukrajine njih 47 posto su žene, oko 42 posto djeca te oko 12 posto muškarci, precizirao je Božinović nakon sastanka vladine Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

Božinović je rekao da se svi zbrinjavaju kroz prihvatne centre i kolektivne smještaje, a najveći dio ih je u privatnim smještajima, kod prijatelja, rodbine ili poznanika. Nadodao je da se na razini Europe uspostavlja platforma solidarnosti te da se Hrvatska deklarirala kako je spremna zbrinuti 20.000 raseljenih iz Ukrajine.

– Kako bi cijeli posao išao koordinirano i kako bi dobili sva prava koja im pripadaju po direktivi EU-a o privremenom mehanizmu zaštite, koja je po prvi puta aktivirana, potrebni su nam koordinacijski sastanci na nacionalnoj i EU razini, rekao je Božinović.

Božinović je otkrio da se na sastanku radne skupine najviše govorilo o zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj skrbi, radu i zapošljavanju te školstvu kako bi se napravilo sve da se u svakom trenutku mogu zatražiti sredstva EU prije svega iz Fonda za azil i migracije. Financiranje će se osigurati i kroz kohezijske politike koje će najvjerojatnije u potpunosti financirati fondovi na raspolaganju Europske komisije.

Riječ je, precizirao je, o troškovima izgradnje prihvatnih centara, privremenih skloništa za raseljene, uspostave mobilnih bolnica, kanalizacija, vodoopskrbe, potpora u područjima zapošljavanja, obrazovanja, socijalne uključenosti, savjetovanja, podučavanja, psihološke pomoći, pravne podrške i slično.