Hrvatska spremna za početak Zlatne europske lige u odbojci

Odbojkaši i odbojkašice startaju u srijedu 25. svibnja
ženska odbojkaška reprezentacija hrvatske V.M./ATAImages

Idućeg tjedna kreću prva odbojkaška uzbuđenja u Areni Varaždin gdje hrvatska ženska i muška reprezentacija počinje s natjecanjima u Zlatnoj skupini Europske lige.

Odbojkaši i odbojkašice startaju u srijedu 25. svibnja, kada izabranici novog izbornika Enarda igraju protiv reprezentacije Ukrajine, dok će djevojke pod vodstvom također novog izbornika Akbasa odmjeriti snage s Češkom.

Odbojkaši od četiri utakmice u Varaždinu igraju još 26. svibnja uzvratni susret s Ukrajinom, 28. svibnja s Danskom te 1. lipnja protiv Španjolske. Odbojkašice pak nakon Češke igraju još 28. svibnja protiv Slovačke. Final Four Zlatne skupine Europske lige za odbojkaše, također se igra u Varaždinu, 18. i 19. lipnja.

Kakvo je stanje na pripremama pod vodstvom novog izbornika, Francuza Cederica Enarda te što naši reprezentativci očekuju od nastupa u Zlatnoj skupini Europske lige, prenosi srednji bloker Kruno Nikačević, koji je ove sezone osvojio dvostruku krunu, Kup i Prvenstvo Hrvatske s HAOK Mladost.

– Prvi je tjedan priprema prošao u adaptaciji na novi stručni stožer reprezentacije te prilagodbi izbornika Enarda i njegovih pomoćnika na nas. Ima tu dosta novih taktičkih zamisli na koje se još treba priviknuti, tako da još uvijek nismo krenuli s konkretnijim taktičkim pripremama za susrete protiv Ukrajine, Danske i Španjolske. Radimo jako dobro i na fizičkom planu s novim kondicijskim trenerom, a kao priprema za Europsku ligu sjajno će nam poslužiti i četiri prijateljske trening utakmice, po dvije protiv Srbije i Slovenije, momčadi koje godinama već nastupaju na najvišoj svjetskoj razini.

Kruno Nikačević se posebno veseli igranju pred domaćom publikom u Varaždinu, baš kao i svi njegovi suigrači:

– To je bonus za sve nas, jer smo tako dobili dodatni poticaj i motivaciju, ono što nam je jako nedostajalo u vrijeme korona virusa kada su tribine bile prazne. Igranje ove godine u Zlatnoj skupini Europske lige nivo je više za nas, jer smo lani nastupali u Srebrnoj skupini. Sa Španjolcima smo se susretali u Europskoj ligi prije tri godine i tada smo pokazali jako dobru igru. S Dancima nemamo iskustva, no kako su lani osvojili Srebrnu ligu jasno je o kakvoj se selekciji radi. Ukrajinci također već dugi niz godina igraju u Zlatnoj ligi tako da je jasno kako će ovo biti susreti na iznimno visokoj razini. Vjerujem da je to pravi mamac za publiku koja se sigurno zaželjela vrhunske odbojke i koja će nas nadamo se doći podržati u velikom broju u Areni Varaždin. To što se Final Four igra u Varaždinu, gdje smo mi već sigurni sudionici, oslobađa nas donekle određenog pritiska rezultata, ali isto tako smo svjesni da ako želimo igrati na Challenger kupu u srpnju u Južnoj Koreji, kvalifikacijama za Svjetsku ligu dogodine, moramo u potpunosti iskoristiti utakmice u grupnoj fazi, uigrati se što bolje i osvojiti Zlatnu ligu. Dakle, samo nas pobjede vode do cilja koji smo zacrtali. Uz našu publiku kao igrača više.

Hrvatska
Sport