Hrvatska šalje 70 vojnika u Mađarsku

Trenutačna sigurnosna situacija na istoku Europe predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji europskoj sigurnosti proteklih desetljeća
zdravko jakop Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici podržali su prijedlog odluke o slanju do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) u sklopu NATO-a u Mađarsku zbog situacije u Ukrajini složivši se da to zahtijeva trenutačna situacija i da je to naša obveza.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop je, predstavljajući prijedlog odluke, rekao da trenutačna sigurnosna situacija na istoku Europe predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji europskoj sigurnosti proteklih desetljeća.

– Napad na neovisnu, miroljubivu, demokratsku državu gorak je podsjetnik da sloboda, mir, sigurnost, stabilnost ne mogu postojati ako ih nismo spremni obraniti, istaknuo je Jakop.

Naveo je da je proteklih mjeseci NATO proveo dodatno generiranje snaga za brz odgovor, rasporedio dodatne snage na istok Saveza, pojačao postojeće snage u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji, te ustrojava nove borbene skupine u Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Za provedbu odluke slanja pripadnika OSRH u Mađarsku financijska sredstva osigurana su u državnom proračunu i iznose 38 milijuna kuna, otkrio je Jakop. Naveo je  i podatak da je trenutačno u međunarodnim misijama u sklopu UN-a i NATO-a ukupno 181 hrvatski vojnik, najviše ih je na Kosovu 141.

Moramo biti solidarni, moramo poštivati naše obveze, a to je obrana mira i međunarodnog poretka, poručivali su u raspravi i vladajući i oporba.

Hrvatska
Politika