U iščekivanju velike utakmice

Hrvatska nikad nije izgubila od Italije

Hrvatska i Italija su se do sada susrele sveukupno devet puta
Infografika: Hrvatska nikad nije izgubila od Italije Stjepan Banovic/PIXSELL

Hrvatska i Italija su se do sada susrele sveukupno devet puta. Tri utakmice su bile prijateljske, a njih šest je odigrano na različitim natjecanjima. Točnije, odigrane su u sklopu kvalifikacija za nastup na velikim natjecanjima te na završnim turnirima Europskog i Svjetskog prvenstva.

Sve je počelo u Palermu. Kvalifikacijska utakmica za Euro 1996. se igrala 16. studenoga 1994., a Hrvatska je slavila 2:1. Za Italiju je to bila prva utakmica nakon što je igrala finale SP-a 1994. s Brazilom u SAD-u u kojem je izgubila na jedanaesterce. U uzvratnom susretu u listopadu 1995. u Splitu je završilo 1:1. Hrvatska je kvalifikacije završila na prvom mjestu plasiravši se na svoje prvo veliko natjecanje, Euro 1996. u Engleskoj.

Novi službeni ogled Hrvatska i Italija su igrale na SP-u 2002. u japanskom Ibarakiju kada je Hrvatska pobijedila 2:1. Nakon toga, dvije su se reprezentacije srele u poljskom Poznanju u skupini na EP-u 2012. godine. Završilo je 1:1.

Uslijedio je Milano u studenom 2014. u kvalifikacijama za Euro 2016. Još jednom je bilo 1:1. Uzvratni ogled odigran je u lipnju 2015. na Poljudu i također je bilo 1:1. Ovaj susret je obilježila svastika na travnjaku koju su huligani napravili dan prije. Do danas počinitelji nisu otkriveni.

Hrvatska
Sport