Hrvatska dosad primila 11.590 ukrajinskih izbjeglica

U posljednja 24 sata pristigle su 202 osobe
izbjeglice ukrajina Matija Habljak/PIXSELL

U Hrvatsku je dosad stiglo 11.590 osoba izbjeglih iz ratom pogođenih područja Ukrajine, od njih 202 u zadnja 24 sata, izvijestio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

– Posložili smo sve elemente, od prihvata do smještaja i zbrinjavanja te integracije izbjeglica u Hrvatskoj. Niti jedna osoba nije u situaciji da nije zbrinuta ili da nema odgovarajuću propisanu skrb, izjavio je Trut.

Istaknuo je da su raspisani natječaji za kolektivne smještaje, a isto tako i javni poziv za ponudom smještaja privatnih osoba koje za to imaju mogućnosti, uz naknadu određenih troškova koje bi imali u zbrinjavanju izbjeglica.

– Mislim da smo u svakom segmentu korak ispred događaja, što je u organizacijskom smislu dobro, ocijenio je Trut.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt rekao je da djelatnici ove humanitarne organizacije izbjeglicama pružaju psihosocijalnu podršku, rade na spajanju obitelji i prijenosu informacija između razdvojenih članova obitelji te osiguravaju humanitarnu pomoć.

– Osobe koje su u privatnom smještaju obilazimo na tjednoj bazi, a u objektima kolektivnog smještaja smo svaki dan, kazao je Markt.

Hrvatska
Ostalo