HOLDING ZAŠTITIO ZG VREĆICE: Prodaja krivotvorina je kršenje zakona

Prijavljeni dizajni zaštićeni su od 2. rujan ove godine
gospodarenje otpadom zagreb Grad Zagreb

Zagrebački holding potvrdio je da je zaštitio dizajn ZG vrećica u koje će se od 1. listopada odlagati miješani komunalni otpad te je poručio kako krivotvorene vrećice predstavljaju kršenje zakona Republike Hrvatske.

Službene ZG vrećice, u koje će građani glavnog grada morati odlagati miješani komunalni otpad od početka listopada, mogu se kupiti u gotovo svim trgovinama diljem Zagreba, po cijeni od 2 kune za 10 litara, 4 kune za 20 te 8 kuna za 40 litara. Međutim, po društvenim mrežama dijele se fotografije s pojedinih tržnica na kojima se vrećice identičnog dizajna prodaju po dvostruko nižim cijenama.

– Zagrebački holding d.o.o. je kao nositelj dizajna zaštitio dizajn za sve tri litraže novih, plavih vrećica za miješani komunalni otpad (10 l, 20 l i 40 l), ističe Holding u svom priopćenju.

Prijavljeni dizajni zaštićeni su od 2. rujan ove godine, stoga će Holding, radi zaštite intelektualnog vlasništva koristiti sva raspoloživa pravna sredstva ukoliko se informacije o prodaji krivotvorenih vrećica pokažu točnima

– Industrijskim dizajnom kao pravom intelektualnog vlasništva štite se vanjska obilježja određenog proizvoda ili nekog njegovog dijela (dakle, ne proizvod kao takav, njegove tehničke funkcije ili pak distinktivne sposobnosti), a koja vanjska obilježja su vidljiva pri njegovoj namjenskoj uporabi od strane krajnjeg korisnika, dodaje Holding.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika