HNB ponavlja natječaj za eurokovanicu s motivom kune

I novi natječaj bit će otvoren za sve fizičke punoljetne osobe s hrvatskim državljanstvom
ivana jakir-bajo Davorin Višnjić/PIXSELL

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivana Jakir-Bajo izjavila je da je Komisija za novac HNB-a na sjednici odlučila da će se ponoviti natječaj za izbor idejnog i izvedbenog rješenja eurokovanice s naličjem kune.

I u novom otvorenom natječaju, navela je, on će biti otvoren za sve fizičke punoljetne osobe s hrvatskim državljanstvom. Natječaj za idejno-izvedbeno rješenje nove kovanice s naličjem kune ocjenjivat će samo jedna komisija, no još se razmatra koja i tko će u njoj biti. Natječaj će biti gotov do kraja ovog tjedna, odnosno do početka sljedećeg i trajat će oko tri tjedna. Za razliku od prošlog natječaja, u ponovljenom tražit će se i 3D model izvedbe.

Vezano uz jamstva, rekla je da će osnova ponovno biti izjava pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da je djelo originalna intelektualna tvorevina, a ovoga puta u sam natječaj bit će uključeni i dodatni kontrolni mehanizmi. Dodala je, međutim, da je sud jedini meritoran za utvrđivanje povrede autorskih prava.

Novi natječaj, poručila je, neće remetiti planiranu dinamiku izrade eurokovanica, odnosno eurokovanice s hrvatskim naličjem bit će u optjecaju na vrijeme.

Hrvatska
Ostalo