HDZ u Svetoj Nedelji traži rebalans proračuna kako bi se osigurala sredstva za obrtnike, poduzetnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva

Gradski odbor HDZ-a Sveta Nedelja od gradske vlasti zahtijeva hitan rebalans proračuna, kako bi se osigurala sredstva za obrtnike, poduzetnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Podsjetimo, proračun za ovu godinu iznosi 168 milijuna kuna, i prema mišljenju HDZ-a prenapuhan je i nerealan.

-Proračun je potrebno svesti u realne okvire i prilagoditi ga novonastaloj situaciji. Naša je procjena da u ovom trenutku grad može računati na visinu proračuna u iznosu od 95 milijuna kuna- ističu u svetonedeljskom HDZ-u.

Prilagodbu proračunskih rashoda predlažu novonastalim potrebama u sljedećim mjerama;
-Predložiti mjere za pomoć u poslovanju obrtnika, poduzetnika i OPG-a s područja našeg grada – otvoriti stavku u proračunu za spas OPG-a, poduzetnika i obrtnika u gradu te osigurati 10 milijuna kuna za tu namjenu. Ukinuti naplatu komunalne naknade za sljedeća tri mjeseca za sve kojima je po odluci Stožera civilne zaštite zabranjeno poslovanje i kojima je pao promet za više od 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Predložiti konkretne mjere za pomoć našim sugrađanima te napraviti kriterije za podjelu istih. Izbaciti iz proračuna sve što sada nije prijeko potrebno; smanjiti promidžbu i razne intelektualne i slične usluge od nekoliko milijuna kuna, minimalizirati ili ukinuti sve naknade gradskim vijećnicima, članovima Nadzornog odbora Svenkoma, članovima Upravnog vijeća u vrtiću i dr.

Odgoditi otvaranje tvrtke za upravljanje sportskim objektima i zapošljavanje direktora i administrativnog osoblja iste. Odgoditi otvaranje Javne ustanove za kulturu te zapošljavanje ravnatelja i administrativnog osoblja. Napraviti novu reorganizaciju gradskih službi, odnosno vratiti se na stari ustroj s jednim pročelnikom i 22 djelatnika. Odmah otkazati sve ugovore o djelu i slično. Prilagoditi broj zaposlenih u Gradu i gradskim ustanovama prema veličini proračuna i potrebama za normalno poslovanje.

U programu gradnje i održavanja napraviti redoslijed ulaganja po prioritetu. Jasno je da će se mnogi projekti koji su sada u planu gradnje morati odgoditi i zato je potrebno pravilno definirati prioritetne poslove. Ne bi bilo dobro da se rade neki projekti koji sada nisu u prioritetu, dok su s druge strane naši obrtnici i poduzetnici primorani otpuštati radnike i prekidati svoja poslovanja- o mjerama će iz HDZ-a, koji gradonačelniku i zamjenicima zamjeraju i to što u posljednje vrijeme svoj fokus usmjeravaju na novu stranku i parlamentarne izbore.

-Primite se posla u gradu jer tu dobivate plaću. Prestanite trošiti ogroman novac naših sugrađana za samopromidžbu i razne nebitne objave u medijima, već taj novac u ovoj kriznoj situaciji preusmjerite za pomoć našim sugrađanima, obrtnicima, poduzetnicima i OPG-ovima. Nije li malo licemjerno da od države tražite smanjenje administracije (za što se slažemo), a u Gradu ste u isto vrijeme zaposlili cca. 40 posto novih djelatnika unutar tri godine? Neke jedinice lokalne samouprave već su osigurale dovoljne količine zaštitnih maski i dezinfekcijskih sredstava za svoje sugrađane, a gdje je tu Grad Sveta Nedelja? Predlažemo da odmah naručite zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva te ih podijelite našim sugrađanima. Više je nego nužno razraditi mrežu transparentnog informiranja građana o aktivnostima na razini grada te oformiti dežurnu telefonsku liniju na kojoj bi građani mogli dobiti sve relevantne informacije, dobiti dodatna pojašnjenja oko činjenica koje im nisu jasne, ali i zatražiti pomoć kako bi im se putem Civilne zaštite ili Crvenog križa pružila potrebna skrb- ističu iz HDZ-a.