GUP na izglasavanje ide početkom veljače

Gradonačelnik Milan Bandić sazvao je konferenciju za medije na temu Generalnog urbanističkog plana te ovim putem službeno potvrdio kako se izvjesni dokument neće naći na dnevnom redu nadolazeće sjednice Gradske skupštine. Ovim je, ističe Bandić, pobijedio samoga sebe te se ispričao građanima i gospodarstvenicima na čekanju. Prema njegovim riječima, donošenje GUP-a ne želi okaljati optužbama poput onih koje kažu da ga namjerava provući pod rebalans i iskoristiti predblagdansko raspoloženje. Dokument je, nadodaje, dijelom božićne čestitke koju ostavlja za vrijeme kada Advent prođe te će se tako rasprava o njemu pokrenuti 6. veljače, kada će ujedno biti jedina točka dnevnog reda.

– Tri su ključna razloga zašto je to sazrelo u mojoj glavi. Prije svega da izbijemo i zadnji adut nevjernim Tomama, da želimo nešto napraviti na brzinu. Njime će biti zadovoljna i opozicija, koja je očekivala da to napravimo, pa će sada upoznati drukčijeg Bandića, koji zna poslušati, ali ne toliko opoziciju, koliko građane i javnost. Sve smo preduvjete ispunili, poštovali smo proceduru i dobili suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti te Ministarstva graditeljstva, ponovili javnu raspravu i obradili 30-ak tisuća primjedbi. Ovih mjesec i pol dana ćemo formalno izgubiti, ali sadržajno ćemo dobiti puno više, poručio je Bandić.

Demantirao je navode kako je ova odluka donesena pod pritiskom, nego jednostavno želi ostaviti dovoljno vremena javnosti i zastupnicima da se upoznaju s konačnim prijedlogom, koji je dostupan na službenim stranicama Gradske skupštine i Grada Zagreba.

– Iskoristit ćemo ovaj period da se što kvalitetnije pripremimo za samu sjednicu. Već i sada razgovaramo sa zastupnicima, tako da vjerujem kako će sjednica planirana 2020. proteći uspješno za sve nas, zaključila je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i izgradnju grada Sanja Jerković.