Grički top više ne puca, prvi put od Prvog svjetskog rata

Prilikom pucnja cijela kula Lotrščak, ali i okolne zgrade na Starom gradu zadrhte, a sve su jako stare gradnje. Stanovnike u centru zvuk lako može preplašiti, pa će do daljnjega mirovati
PXL_070815_11322671 Borna Filic/PIXSELL

Prilikom pucnja cijela kula Lotrščak, ali i okolne zgrade na Starom gradu zadrhte, a sve su jako stare gradnje. Stanovnike u centru zvuk lako može preplašiti, pa će do daljnjega mirovati donosi 24sata.hr

Upravo zato Grički top od 28. ožujka po prvi puta nakon stanke u Prvom svjetskom ratu ne obavlja svoju funkciju. Top koji je i danas na Griču u kuli je od 1987. godine.

Trenutni topnik, Alem  Tutundžić  peta je generacije gričkih topnika. Radi ovaj posao 11 godina, nakon što je naslijedio Stjepana Možara.

– Mislim da je za opće dobro da top nije u funkciji. Prilikom pucnja cijela kula Lotrščak, ali i okolne zgrade na Starom gradu zadrhte, a sve su jako stare gradnje. S druge strane, stanovnike Starog grada, ali i centra zvuk lako može preplašiti pa je bolje pričekati s tradicijom, za dobro građana – rekao je topnik Tutundžić. 

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo